• Reumathoid Artrithis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        RA-s betegség mellett vállalhatok-e még 1 gyermeket? 2006.szeptemberében diagnosztizálták, azóta passzív.Már van egy fiam 3.5 éves.

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

        Kedves Kérdező!

        Természetesen vállalhat gyermeket! Rheumatoid arthritisben -ellentétben más systemas autoimmun betegségekkel- a terhesség nem szokta rontani a tüneteket, illetve megfordítva a magzatra sincs káros hatása a betegségnek. Azt nem írja, hogy mi az a gyógyszer, amit esetleg bázisterápiaként szed betegségére. Vannak bizonyos gyógyszerek, mint pl. a methotrexate (Trexan), vagy a leflunomid (Arava), melyeket a gyermekvállalás, illetve fogamzás előtt legalább 1 évvel ki kell hagyni, mert genetikai rendellenességet okozhatnak. Ezt beszélje meg rheumatológusával, és ha teljesen tünetmentes a betegsége, akkor is járjon el legalább évente kontrollra!

        Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-02 14:33:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: