• Kismama!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Nő/Úr! 31 hetes kismama vagyok. A 30. heti ultrahangon három értéket írtak be a kiskönyvembe:Koponyavégű a fekvése a BPD.-je 82cm és az FL.:52cm /ez tudom,hogy a combcsont méretét jelöli/,amire azt mondta az ultrahangot végző orvos ,hogy rövid,de azt hogy ez milyen problémára utal azt nem fejtette ki mert azt mondta kint sokan várnak és nem vészes,de azért engem érdekelne ,hogy a combcsont rövidsége utal-e valamilyen rendellenességre.Köszönettel egy aggódó kismama!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

         Kedves aggódó kismama!


        Ne izguljon, ha valóban olyan rövid lett volna a csont, biztosan továbbküldik további vizsgálatokra. Valószínűleg még benne volt a határértékek közötti tartományba. Ha rövidebb a csont, figyelni kell, arányosan nő-e a baba többi méretével. Az is előfordulhat, és a leggyakoribb ok a háttérben, hogy mérési hiba történt. A baba kicsit más szögből mutatja magát, a mérő kéz néhány miliméterrel kisebbet mér, legközelebb pedig nagyobbat. Lehet nem volt tökéletes a mérési sík sem, hiszen a pontos adatokat mindig csak a mérleg, és a centiméter adja meg.
        A rövid combcsont esetleg utalhat fejlődési rendellenességre, de valószínűleg ezt hamarabb kiszűrték volna. Ha emiatt izgul kérje ki a terhesgondozást végző orvosa véleményét az UH leletével, hogy nem-e látja szükségét 2 hét múlva egy kontrollnak.

        Dr. Farkas Ágnes szülész-nőgyógyász rezidens


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-29 19:20:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 08:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: