• Rémálmok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur/No, Az utobbi idoben azt vettem eszre, hogy minden reggel rossz erzessel kelek fel, mert rosszakat almodom, ami az egesz napomra kihatassal van, ingerult vagyok es nyugtalan. Regebben kiskoromban voltak visszatero remalmaim, amikre meg a mai napig is emlkeszem sot hangokat ishallottam ť eves koromig a hazban. Mostanaban eszrevettem hogy megint nagyon gyakran vannak rossz almaim. Az almok mindig szornyuek, valamikor sirok is, vagy az almot atelve rugdosok, kapalodzok, ekkor a parom fel szokott ebreszteni, bar nehezen. Volt olyan hogy annyira ateltem egy almot hogy begorcsolt a nyakam vagy a hatam es egesz heten fajt, alig tudtam dolgozni. Doktorandusz hallgato vagyok, alberletben lakom a parommal. Estenkent lefekves elott nem eszem 2-4 oraval. Kb. 10-11 orakkor fekszem le es 6-7 korul eszem altalaban egy almat . Szeretnem ezt az allapotot megszuntetni, mivel nyar ota minden heten vannak remalmaim. A remalmok horrorfilmbe illoek es en vagyok a foszereplo. Menekulok farkaskutyak elol, vagy fel szememre megvakulok, vagy egy ferfi meg akar eroszakolni, vagy teriszonyomat elem at a legkulonbozobb szituaciokban az utobbi idoben egy lejton megyek lefele aminek a vegeben egy temeto van, volt hogy egy busszal aminek nem volt vezetoje szaguldott a busz a lejton a temeto fele es en probaltam megallitani. Kerem adjon tanacsot mit tegyek, kihez forduljak hogy elmuljanak a remalmok? Segitseget elore is koszonom! Betti

        Dr. Veress Dóra válasza a rémálom, paraszomnia témában

        Kedves Betti! A rémálmok egyfajta alvászavarnak tekinthetők, amikor is az alvási ciklus bizonyos fázisaiban történik zavar, és ez vegetatív vagy kognitív tünetekben, valamint mozgászavarban mutatkozik meg. A rémálmok általában fiatal korban jelentkeznek, majd az életkor előrehaladtával egyre ritkábbak lesznek. Felnőtt korban érzelmi stressz, depresszió, kimerültség és alváshiány provokálhatja a panaszok kiújulását. A kivizsgálást egy alvásambulancián kellene megkezdeni, ahol meghatározzák, hogy milyen jellegű paraszomniáról van szó. Ezt követően a tünetek enyhíthetőek benzodiazepin típusú szerekkel, illetve pszichoterápiával lehet oldani a rémálmok mögött meghúzódó feszültséget.


        Kérdés: 2011. október 30., 18:26; Megválaszolva: 2011. november 01., 01:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: