• Miért undorodom a legtöbb ételtől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Egy olyan problémával fordulok önhöz, mely az egész eddigi életem elkísérte. Egészen 3 éves koromig nagyon jó húsban voltam, és mindent megettem. Onnantól kezdve az étel repertoárom nagyon kicsi lett, nagyon kevés ételt szeretek. Sokszor már bizonyos ételek illatától undor fog el, megesik, hogy a látványától is. A legtöbb ételt amit nem eszek meg de megkóstolom, öklendezés és undor követ. Megesik, hogyha egy bizonyos étel egyik összetevője az, amit bem szeretek, akkor már meg sem kóstolom. Nem szeretek enni sem, ezért gyors evő is vagyok. Elég kevés ételen élek, van, hogy nincs is kedvem enni semmit. Szinte mindig ugyan azt eszem állandóan mert mástól egyszerűen undorom van. Étterembe emiatt nem járok. Emlékszem még gyerekként megkóstoltatták velem az egyszerű vajas kenyeret amit akkor sem szerettem már), én elkezdtem tőle öklendezni, és azóta hozzá sem érek. Sajnos a legtöbb étellel ilyen a viszonyom, és már aggaszt. Édesapám is ilyen volt, megeshet, hogy ez genetikai? Érdekes, hogy van egy testvérem, és neki semmi baja sincs, pedig ugyanazon az ételeken nőttünk fel. Más főztjét pl nem eszem meg, ha újat kell kóstólni, szorongás jön rám, és inkább csak ülök felette zavarodottan. Egyszerűen szeretném ha ez nem lenne többé, és kellemetlenség, irritáció nélkül élvezhetném az ételeket. Édesanyám mesélte, hogy egyszer rosszul lettem evéskor, körübelül akkortájt, mikor elkezdtem válogatni. Lehet, hogy ez pszichés alapú? Nem szeretek így élni, mert gyakran sodor kínos helyzetben, és egészségtelen is. Válaszát köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a ételundor témában

        Kedves Kérdező! Valószínűleg pszichés alapon alakult ki a problémája, így panaszaival egy pszichológust kellene felkeresnie, aki segíteni tud a panaszai legyözésében, illetve kontrollálásában.


        Kérdés: 2011. szeptember 15., 16:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 23:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: