• Pánikbetegség kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr! A problémám régi keletű, egy korábbi munkahelyemen szinte minden nap kellett utaznom, és kialakult az állandó félelem érzet a "vécézéstől", az utóbbi időben jelentkeztek a tünetek erősebben, a tömegközlekedésen való utazás nehezen megy. 35 éves vagyok, pánikbetegségem van (néha rosszul akarok lenni, elájulás érzés, izzadás, hevesebb szívverés). Pszichiáternél voltam, zoloft-ot írt fel (minden reggel napi fél tabletta) + rivotrilt javasolt (ha "hirtelen kell"). Milyen egyéb technikát javasolnak (légzés, jóga,stb)? Ha előjönnek a tünetek, mit tegyek (mondogatom, hogy nem lesz baj, ettől nem leszek rosszul, csak fejben érzem, nagyokat lélegzem, stb). Azt olvasom, hogy a zoloft kb 2-3 hét múlva hat - ez általános, vagy egyénileg eltérhet? Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongás, pánikbetegség témában

        Kedves Kérdező! A Zoloft legkésőbb 6 hét múlva hat, de átlagosan 2-3 hét kell neki a hatás kifejtéséhez. Ezek mellett lehet szorongásoldó relaxációs módszereket, izomrelaxációt is tanulni, illetve meditációval, jógával oldani a szorongásos panaszokat. Próbálhat pozitív állításokat megfogalmazni (pl. Utazás közben képes vagyok megtartani a kontrollt a saját testem felett), melyeket kiírhat a tükre, a számítógépe mellé, a konyhaszekrényre és minden alkalommal, amikor ránéz vagy elmegy mellette elismétli ezzel is erősítve a mondat erejét. Részletesen elképzelhet egy utazást, szagokkal, hangokkal együtt és ilyen módon is erősítheti magában azt az érzést, hogy nem kerül kellemetlen helyzetbe utazás közben és minden rendben lesz.


        Kérdés: 2011. szeptember 14., 16:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 23:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: