• életkeserítő dolog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Régen volt egy bajom, amikor valamiért hangokat adott ki a hasam, nagyon zavart, lógtam miatta suliból, érettségit is át sem gondolva gyorsan tettem le, hogy minél előbb kimehessek a teremből. Folyton azon gondolkoztam mikor ad ki megint valamilyen hangot a gyomrom , amiért kellemetlenül fogom érezni magam. Elég volt egyszer megtörténnie nyílvánosan , hogy tudjam milyen iszonyatosan kínos dolog ez. Azóta mintha megőrültem volna, semmit sem tudok normálisan elvégezni, nem járok el bulizni sem, nem megyek át senkihez, mert ha osztoznom kell a csenden másokkal akkor folyton arra gondolok, hogy ismét kiad valamilyen hangot a gyomrom, és megint kellemetlen lesz. Senkit sem hívok át aludni sem, nem megyek el moziba sem, mert ott is lehet hallani ha mellém ülne valaki. Most felvettek egy egyemre.. és ismét lógok. Mert bár ez a harmadik napom, mégis az első két nap maga volt a pokol. Két órás előadások, csend van.. sok ember.. és nem mehetek el, nem menekülhetek sehova. Már élni sincs kedvem, mert mindenbe beleszól ez a "betegség". Antiszociális ronccsá tett. Bár most már nem ad ki hangokat, de amikor ilyen helyzetbe kerülök, hogy ott ülök egy kis terembe ahol még a másik levegővételét is hallani lehet, folyton fogösszeszorítva ülök és arra gondolok mi van ha most megint megtörténik. A perceket számolom, és átkozom őket. Hála ennek figyelni sem tudok, csak szenvedek. Mit tegyek?

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező! Ha már nem zuborog a hasa, akkor nincs mitől félnie. A jelenség egyébként természetes, másnak is vannak ilyen problémái, így nem fognak Önre rossz szemmel nézni. A problémát itt igazából az okozza, hogy az Ön figyelme teljesen rá van szűkülve a saját problémájára, és sokkal kellemetlenebbnek érzi, mint amilyen az valójában. Ezt kellene tudatosítani magában, hogy senki sem fogja elítélni Önt, sőt észre sem veszik majd, vagy ha igen, nem tulajdonítanak neki nagy jelenőséget. Önnek sem kellene, pláne nem annyira, hogy emiatt háttérbe szorítsa a barátságait és az iskolai tanulmányait. Jó trükk lehet, hogy ellazult állapotban becsukott szemmel elképzeli, hogy elmegy egy előadásra, eszébe jut, hogy megkordulhat a hasa, és Ön nem idegeskedik miatta. A történetet a lehető legszínesebben kellene elképzelni, lássa a társait maga körül, hallja a tollak sercegésést a papíron, érezze az előadóterem illatát. Minél tökéletesebben képzeli el a jelenetet, annál biztosabban fog így történni a legközelebbi alkalmakkor. Játssza le minél többször a jelenetet a fejében, és meglesz a hatása. Ha nem boldogul egyedül a probléma megoldásával, akkor keressen fel egy pszichológust.


        Kérdés: 2011. szeptember 14., 15:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 22:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: