• Pánikbetegség és családtervezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Én egy 28éves lány vagyok és pánikbeteg 2 éve. Én úgy gondolom egy régebbi kapcsolatom miatt lettem beteg. (Most már van egy másfél éves kapcsolatom, ami nagyon szuper.) 2 éve szedek 20mg-os paroxatot, amit már többszőr is megpróbáltam letenni-fokozatosan-sikertelenül. Nagyon szeretném letenni, de nem tudom hogyan. Párommal jövőre szeretnénk babát, de félek, hogy a gyógyszer miatt nem lehet. Tudom, hogy az lenne ha legjobb ha abbahagynám, de nagyon nehéz!! Kérdésem az lenne, hogy valamilyen más gyógyszer mellett válalhatnánk e babát? Nem lesz e baja a magzatnak? Azt még elárulom hogy a családban van ilyen beteg, és ő a mai napig gyógyszeren "él". Segítséget szeretnék kérni, hogyan tehetném le ezt a "borzalmat". Nagyon szeretnénk babát! Előre is köszönöm segítségét.

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Érzem a gyógyulni akarás szándékát soraiban, de félek, néhány kérdésben valószínűleg tévedhet. A pánikzavar kezdete általában a huszas-harmincas életévekre esik, Ön 28 éves, az első tünetekkor 26 éves volt, ami tipikusnak nevezhető a betegséget illetően. Önöknél a családban fordult elő ilyen betegség, ami genetikai háttérre és a családban látott magatartásmintára, mint környezeti hatásra egyaránt utalhat.

        Párkapcsolati krízis önmagában nem okoz ilyen tartós betegséget, átmeneti stresszorként működhet, de 2 év folyamatos betegséget nem ezzel magyaréznék, pláne, ha (mint mondja) az elmúlt 1.5 évben "nagyon szuper" kapcsolata van. Két lehetőség van: 1. nem a párkapcsolati probléma okozta a betegségét, 2. mégis ez okozta, és a jelenlegi kapcsolata mégsem annyira
        szuper, de legalábbis a múlt sérelmét nem tudja feledtetni.

        A kérdés eldöntéséhez jobban kellene Önöket ismerni, ill tudni, hogy milyen sérelmet vél összefüggésbe hozni betegsége kezdetével.

        A gyermekvállalás minden nő életében igen fontos kérdés, életkora alapján teljesen érthető, hogy jól működő kapcsolatukat egy babával szeretnék új szintre emelni. A gyógyszerek jelentette kockázatot a genetikus ítéli meg, de tény, hogy gyógyszermentes terhességre kell törekedni, különösen az első trimeszterben, mely a szervek kialakulásának kritikus időszaka.

        Sajnos még gyógyszermentesen sincs 100% garancia a problémamentes terhességre, így a gyógyszergyártó cégek a biztonság kedvéért minden szer szedését alapvetően tiltottnak tekintik. Az Ön által szedett antidepresszívum esetében egyértelmű magzatkárosító hatás nincs
        bebizonyítva. Olvastam esettanulmányokat gyógyszer melletti problémamentes terhességekről, de mivel terhesség esetében a kérdést eldöntő széleskörű gyógyszerkutatási programok etikai okokból nem végezhetők, így a szer szedése a biztonság kedvéért kerülendő.

        A Paroxat egy SSRI csoportba tartozó antidepresszívum, hozzászokás, függőség nem alakul ki esetében. Pszichésen kötődhet viszont a beteg a régóta szedett gyógyszeréhez, mint ahogy megszokjuk kedvenc ruhánkat, stb., de ez nem igazi függőség. A gyógyszer szedése tehát abbahagyható. A másik kérdés viszont, hogy a Paroxat nem meggyógyító gyógyszer, inkább
        olyan, mint az inzulin a cukorbetegnek, karbantart, de nem meggyógyít. Azaz ha a szer elhagyása után panaszai kiújulnak, az annak is jele, hogy a betegsége nem szűnt meg.

        Javaslom, hogy szülészével, genetikussal és pszichiáterével közösen értékeljék a helyzetet, ill. a terhességet egy nyugodt életszakaszra időzítsék. Tapasztalat, hogy a terhesség önmagában is jó hatással van a nőkre, így van esély a gyógyszermentességre, nem szabad előre felspannolnia magát a várható kockázatok miatt. Pszichoterápia lehet eredményes alternatívája a gyógyszernek, segíthet feldolgozni az előző párkapcsolatból megmaradt töviseket, továbbá segíthet megküzdeni a betegsége és a terhesség jelentette új szorongással is.

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-08 10:22:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: