• Agyi problémák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy kis tanácsra lenne szükségem. 29 éves vagyok pánikbeteg "voltam" (jelenleg tünetmentes), a gyógyszerről néhány hónapja állhattam le. Az elmúlt években sokat nagyon sokat híztam, de eleinte csak évi 1-2 kg jött fel de nem is figyeltem oda étkezésemre, természetesen szültem egy gyermeket de szülés után szépen ha nem is teljesen de lefogytam 20 kg-t. Viszont az elmúlt 6 hónapban már 10 kilónál tartok, Eleinte depressziómra és pánikbetegségemre fogtam majd a gyógyszerre amit kaptam. Bár az orvos szerint a gyógyszertől nem lehet hízni. Az elmúlt hetekben még a következő tünetek sűrűsödtek össze ( gyermek korom óta egy egy néha néha fellépett), kéz remegés, kiesnek a kezemből tárgyak nem tudom megfogni vagy elhagy az erőm nem is tudom, néha olvasásnál egy pár pillanatra mintha nem tudnék olvasni, mintha hirtelen kínai lenne minden, az elmúlt hetekben csetlek botlok,(mind két bokámat már összezúztam alaposan ez miatt), fül dugulásom van már rendszeresen két hete hol a bal hol a jobb (parafin olajos vattával kezelem, holnap talán a fül orr gégészeten kimossák) rengetegek aludtam (ez más mint a depressziós alvás akkor én akartam, most meg képtelen vagyok felébredni), innék én sokat és ebben a melegben iszom is (bár hozzá teszem sajnos egész életembe hányingerem volt és rosszul voltam a sok folyadéktól, maximum kortyonként tudok inni, de mára már azért próbálok napi2-3 litert inni), ennek ellenére ki vagyok száradva, szédelgek, sokszor mikor megyek sétálok a halántékomban egy ideg pattog sokáig, a mai napon már úgy éreztem az agyamba egy babzsák van, mostanában újfent arra kelek az az el sem tudok mélyen aludni, hogy nem kapok levegőt, mintha a szívem leállna és erre riadok fel és mivel nagyon megijedek, így egyből el kezd kalapálni a szívem, majd újból próbálkozom és ez így megy hajnali 5-ig így 1-2 órát tudok aludni. A párnák megemelve, oldalra nem nagyon tudok fordulni ugyanis rendszeresen fájnak a vállaim is. Az elmúlt két hétben ráadásul még a hasam is megy és egy dekát nem fogytam, persze most keményen diétázom. Hozzáteszem 29 év alatt csak a gyermek betegségeim voltak és az elmúlt 8 évben egyszer volt torokgyulladásom és egyszer a hasmenéses-hányásos járvány, még megfázva sem voltam és lázas sem vagyok soha, az alap testhómérsékletem mindig is 35-35,4 volt. természetesen két hete megkerestem a házi orvosom, aki akkor gyorsan mért egy vérnyomást (110/65-nekem mindig is ennyi volt), szerinte alacsony, majd azt is mondta ki vagyok száradva (pedig már iszom), elküldött vérvételre, igen ám csakhogy nálunk időpontra megy és egy hónappal későbbre, tehát július 29-re kaptam időpontot, illetve azt mondta szedjek egy gimko nevezetű tablettát addig is, hát a kezem azóta nem remeg annyira és egész nap ez tény.Megmérettem a vércukor szintemet 2,9 volt. tehát gondolom cukor beteg nem vagyok, illetve még nőgyógyászaton voltam, mert az elmúlt hónapokban 2-3 hetet késik a menstruációm, de sajnos ott csak ennyi választ kaptam erre, terhességre cisztára utaló jelet nem látnak.(hátha köze van ahhoz amik most történnek velem) Tudom hogy leletek és vizsgálat nélkül nem tudja megmondani mi bajom, de amíg nem érkezem el a vizsgálatokig, mivel tehetném könnyebbé a napjaimat, éjszakáimat, ugyanis van egy 6éves autista fiam akire nagyon oda kell figyelni és nem szeretnék rosszul lenni mellette, hiszen ő nem tudná mit tegyen. A diétát betartom természetesen addig is. Illetve még az a kérdésem hogy esetleg a pánik betegségemre való gyógyszer "elvonási tünetei" lehetnek e ezek (bár fokozatosan csökkentve álltunk le). Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Olga

        Dr. Veress Dóra válasza a gyengeség, pánikbetegség témában

        Kedves Olga! Nem tartom valószínűnek, hogy a pánikbetegségre szedett gyógyszereiről való leállás okozná a problémát. A következő lehetőségek merültek fel bennem, de ezek mindegyikének kizárásához vagy bizonyításához kellenek az Ön által említett vizsgálatok. Lehet, hogy alacsony a vérnyomása, ezért szédeleg, csetlik-botlik, hányingere van, stb. Ajánlatos lenne több folyadákot bevinni a szervezetébe. Ha nem megy az ivás, akkor lehet leveseket enni, akár napjában többször is, dinnyét, vagy más nagy folyadéktartalmú ételeket. A vércukorszintje kicsit alacsony, ha tartósan ilyen, mert a diéta miatt nem eszik, akkor ez egyértelműen magyarázhatja a tüneteit. A fogyókúra mellett oda kellene figyelni arra, hogy egyenletes legyen a táplálékbevitel, illetve ah rosszul van, akkor próbáljon enni egy kicsit. Ha ettől elmúlik a baj, akkor az alacsony vércukorszint a felelős. A diéta melletti hízást is ki kellene vizsgáltatni. A pajzsmirigy betegsége sok kellemetlenséget okozhat, menstruációs zavart, hízást, feledékenységet, tompaságot, szellemi meglassulást, ez is magyarázhatja a panaszait. Vérszegénység is állhat a tünetek mögött, és vitaminhiány is. Ezekre a laborvizsgálatok fognak választ adni. Jó lenne egy kardiológiai kivizsgálás is, EKG, vérnyomásmérés. Ha lehetősége van, mérje meg otthon is a saját vérnyomását naponta többször, illetve olyankor is, ha rosszul van. Az EKG-val ki lehet zárni a szívritmuszavart.


        Kérdés: 2011. július 13., 16:46; Megválaszolva: 2011. július 14., 22:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: