• Helex SR(retard) tabletta elhagyása?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Két éve diagnosztizáltak nálam kevert szorongásos-depressziós zavart agorafóbiával kísért tünetekkel.(kb.3 rosszullétem volt,amikor bizonytalanságérzésem volt és heves szívdobogás,amikor egyedül mentem a városban,de egyébként más panaszom nem volt) A kórház ambuláns gondozójában napi 2-szer 0.5 mg Helex Sr-t írtak fel.Antidepresszánst nem kaptam.Már két éve szedem a napi 1 mg Helex SR-t,és aggódom,mert olyan tüneteim is vannak,amik előtte nem voltak,pl itthon is szinte folyamatosan szédülök,de nem forgó jelleggel,hanem bizonytalanságérzésem van,"nehéz a fejem",szinte nem merek előre hajolni.A fejem is szokott fájni.Nem tudom,hogy mi okozhatja,csak találgatok.Arra gondolok,hogy esetleg a gyógyszer hosszútávú mellékhatásai jelentkeznek nálam,vagy már nem elég az adag,mert olyan,mintha be sem vettem volna.Létezik olyan,hogy a régóta szedett fenntartó adag mellett is fellép elvonási tünet?A napi 1 mg-ot szedem elejétől fogva,sohasem emeltem.Rosszabbul vagyok,mint mielőtt nem szedtem semmilyen gyógyszert sem a pánikszerű rosszullétekre.Tanácstalan vagyok,és legszívesebben elhagynám a Helex SR-t,de nagyon félek,mi lesz,ha csökkentem.Az interneten azt olvastam,hogy a retard hatású tablettát nem szabad vagdosni,mert az összes hatóanyag felszabadul egyszerre,ha a bevonat megsérül.Máshol meg azt olvastam,hogy a retard hatásút könnyebb elhagyni,mert lassabban szívódik fel.Fő kérdésem az lenne,hogy elvagdoshatom-e a Helex SR-t,vagy inkább álljak át a sima Frontinra,és azt csökkentsem fokozatosan?Ha át kellene állnom a sima Frontinra,akkor hogyan szedjem?Napi 4-szer kellene akkor bevennem a 0.25-öt?Vagy éjjelre maradjon meg a 0.5 Helex SR,nappal meg vegyek be kétszer 0.25 Frontint,majd ezt csökkentsen?Antidepresszánst nem szeretnék szedni az elhagyáshoz.Kérem szépen segítsenek valami jó tanáccsal.

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongás, Xanax témában

        Kedves Kérdező! A szédülés, a kábaság lehet annak a következménye, hogy már túl sok a gyógyszer, nincs szüksége ennyire. Én azt javaslom, hogy keresse fel a kezelőorvosát és beszélje meg vele, hogy szeretné abbahagyni a gyógyszerszedést, ő pedig megmondja, hogyan csinálja. Saját felelősségére ne kezdjen bele a gyógyszer adagjának csökkentésébe. A retard tablettát nem szabad felezgetni. A dózis elvonást is nagyon lassan kell csinálni, mert nagyon kellemetlen megvonási tünetei lehetnek.


        Kérdés: 2011. július 02., 22:59; Megválaszolva: 2011. július 04., 22:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: