• Benzodiazepin (medazepám) függés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Medazepam-q-ból 1 db/nap (10 mg) adagot 5 éve szedek. Minimum 3 éve csak a hozzászokás miatt (pszichés panaszok már nincsenek). Pár napja elkezdtem az adagot csökkenteni (2 naponta ½ db). Az elvonás óta a fizikai tünetek mellet memóriazavart (nehezebben jegyzem meg, amit olvasok és nehezebben jutnak eszembe a dolgok), koncentrációs képességcsökkenést is érzek. Az elvonás (és maga a szer?) milyen módon hathat a memóriára? Lehet-e „felejteni” (véglegesen, átmenetileg?) pl. a tanult nyelveket? Mivel a mindennapokban fokozott szellemi teljesítményre van szükségem, ezeket a hatásokat nem engedhetem meg magamnak. El lehet-e kerülni egy nagyon hosszú „leépítéssel”? Pl.: Egy éven át: x hónapig (pl. 2-3?) minden harmadik napon nem veszem be. Majd x hónapig (mennyi ideig?) minden másnap nem veszem be és így tovább, míg mondjuk jövő ilyenkorra el lehet érni a szer teljes elhagyást. Nem orvosként csak feltételezem, hogy így minimalizálhatók az elvonási tünetek és a felesleges gyógyszertől is meg lehet szabadulni. Mit gondol erről a szakember? Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a medazepam, leszokás témában

        Kedves Uram! Ön meglehetősen hosszú ideig szedte a medazepamot, így a szervezete teljesen hozzászokott. Ilyen hosszú szerhasználat esetán nagyon lassan élehet csak leépíteni a dózist. A koncentrációs és memóriazavar a gyors leépítésnek köszönhető, ezek el fognak múlni idővel. Hogy mennyi ez az idő nehéz megmondani, alapvetően a szervezetétől függ, de akár hetekbe, hónapokba is beletelhet, míg újra jól lesz. Már megtanult dolgokat nem fog elfelejteni, így a nyelvek is megmaradnak. A következőt kellene csinálni: elkezdi újra szedni a medazepamot, majd amikor már újra jól van, akkor 2-4 hetente egy negyed tablettát hagyjon el. Ilymódon nagy valószínűséggel nagyon enyhe tünetei lesznek csak. Ha mégis komolyabb tünetei lennének, akkor keresse fel kezelőorvosát, mert más módját kell keresni a leszoktatásnak (gyógyszerváltás és a másik gyógyszerről való leszokás).


        Kérdés: 2011. június 28., 17:55; Megválaszolva: 2011. június 30., 22:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: