• Alvásprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor Úr/Doktormő! Havonta egy-két alkalommal nagyon nehezen alszom el. Félálomban elkezdenek zsibbadni a végtagjaim, hallom és érzem, ahogy dobog a szívem, cseng a fülem, felriadok, leizzadok, elég ijesztő. Ezek után persze viszonylag nehezen merülök álomba. Egy egyszerű internetes keresés eredményeként pedig természetesen számtalan végzetes szindróma mellett (amikkel szemben azért kicsit szkeptikus vagyok) a magas vérnyomás, illetve a pánikbetegség jött ki. Előbbi mellett szólna, hogy dohányzom, már évek óta, ellene viszont az, hogy egészségesen étkezem, sportolok és nincs túlsúlyom, valamint az életkorom sem indokolná. A pánikbetegség ellen pedig az szól, hogy: 1.saját megítélésem szerint kiegyensúlyozott, nem túl stresszes, sőt, boldog vagyok, valamint 2. nincsenek szorongásos rohamaim, légzési nehézségeim csak ezek az eseti elalvás előtti dolgok. Tanácsát köszönettel fogadnám

        Dr. Veress Dóra válasza a pánik, magas vérnyomás témában

        Kedves Uram! Leírása alapján én is erre a két betegségre gondolnék elsőként. Sajnos csak akkor fog tudni biztosabbat, ha elmegy a háziorvosához és kivizsgáltatja magát (labor, EKG, vérnyomás). Pánikbetegségre csak akkor lehet és szabad gondolni, ha már minden más testi betegség kizárásra került. Látatlanban nehéz véleméynt mondani, de a magasvérnyomás-betegségnek vannak fiatal korban jelentkező formái, amikhez igazán túlsúlyosnak sem kell lenni. Ennek a valószínűsége fokozott, ha a családban már volt hipertóniás. A pánikbetegség elég trükkös betegség, mivel nem akkor szoktak jelentkezni a tünetei, amikor a stresszes állapot fennáll, hanem utána, amikor kezd "kiengedni" az ember. Egy stresszesebb vizsgaidőszak, hozzátartozó halála, szakítás, családi konfliktusok, mind kiválthatják a rosszullléteket.


        Kérdés: 2011. június 23., 04:39; Megválaszolva: 2011. június 26., 23:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: