• Álmatlanság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webdoktor, szoptatós kismama vagyok, babám 5 hónapos még felkel éjjel 1-2 szer, és eddig nem is volt olyan éjszaka amit átaludt volna, ezért mindig kelek hozzá. a problémám az, hogy már annyira megzavarodott az alvási fázisom, hogy nem tudok visszaaludni. hetek óta hajnali 2kor kelek és már nem tudok visszaaludni, hiába vagyok olyan fáradt mint a rongy amin átment 6 úthenger. kérdezni szeretném, hogy mit tudok ilyenkor tenni, mit tudok bevenni amit szoptatás alatt is lehetne szedni. köszönettel andrea

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongás, alvászavar, baba témában

        Kedves Andrea! Nehéz helyeztben van, de éppen azért, mert szoptat nem javaslok semmilyen altatót, gyógyszert vagy gyógynövényt, mivel ezek az anyaatejjel átjutnak a kisbabába, és rajta ugyanazt az altató, szedatív hatást fejtik ki, mint az Ön esetében. Egy másik probléma az altatók szedésével, hogy nem fogja meghallani a kicsit, ha felkel éjszaka! Természetesen, ha nagyon nem tud már pihenni, akkor irathat ki magának altatót, de élőtte érdemes lenne még megpróbálnia néhány dolgot. Próbáljon akkor aludni nappal, amikor a kicsi is alszik. Ez, ha jól gondolom, kb. 2x1.5 óra, ez is csökkentheti a fáradtságát. Most nem az a cél, hogy úgy aludjon, ahogy baba nélkül aludt egyszer régen, hanem hogy tudjon pihenni. Ennek érdekében meg lehet kérni apát vagy a nagymamákat, hogy sétáltassák meg a babát, addig is tud pihenni. Sok esetben tapasztaljuk, hogy az anyukák szoronganak a baba körüli teendők miatt (pl. nem hallják meg a kicsit),és ezért nem tudnak aludni. Ebben az esetben jót tehet, ha megtanul relaxálni. Egy egyszerű módszer, hogy lefekszik és figyeli a saját lélegzését. Figyelje az orrán átáramló levegőt, vegye észre, hogy nem egyformán "szelel" a két orra, és próbáljon egyre nyugodtabban, lassan lélegezni. A saját légzési ritmusa megnyugtatja és álomba is ringatja. Persze a gyakorlat közben nem szabad másra gondolni, sem aggodalmaskodni, hoyg megint nem fog tudni aludni, vagy mit csinál a baba. Próbáljon maximálisan ellazulni, és engedje, hoyg kiürüljön az elméje. Lehet, hogy nem fog tudni aludni, de pihen, és már ez is előrelépés a zaklatott forgolódáshoz képest. Emellett megtanulhat számos stresszoldó módszert, jóga, meditáció, helyes légzéstechnika, autogén térning, izomrelaxáció. Ezek mind segítenek ellazulni, és pihenni.


        Kérdés: 2011. június 16., 05:32; Megválaszolva: 2011. június 19., 21:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: