• Pánikbetegség vagy szövődmény?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Végső tanácstalanságomban fordulok Önhöz. A problémám a következő. 23 éves vagyok, s májusban bárányhimlős voltam. 10 nap alatt, látszólag gond nélkül átvészeltem, bár orvos nem látta, mert az ügyeletes orvos szó szerint hazazavart, mondván, hogy merem őt este tíz órakor holmi bárányhimlővel zavarni. Pedig éppen azért mentem hozzá, mert tudtam, hogy felnőttkorban az ilyesmi milyen veszélyes. Május közepén észrevettem, hogy sokkal fáradékonyabb vagyok, sokat aludtam, mi több majdnem elájultam egy ünnepségen, amire eddig sosem volt példa. Júniusban kimaradt a menszeszem, gondoltam a stressz okozza, mivel vizsgáim voltak a főiskolán. Ezt követően egy hónapig nem történt semmi rendkívüli. Július végén ezután teljesen váratlanul rosszul lettem egy rendezvényen. Hányingerem volt, remegtem, majdnem elájultam. Elmúlt. Másnap ugyanazon a rendezvényen teljesen jól voltam. Innentől viszont állandósultak, sőt gyarapodtak a tünetek. Mellkasi fájdalom és hátfájás, szédülés, hányinger, ájulásérzet otthon is, állandó fáradtság, de alvászavarok, a legkisebb tevékenységtől leizzadok, máskor pedig fázok. A menszeszem június óta nem maradt ki, de mindig 10-12 napot késik. Kezeltek már refluxal, de kiderült, hogy nincs ilyen problémám. A labor leleteim jók. A neurológus nem talált semmi problémát, de két gyógyszert is írt: Betasercet és Notropilt. Még rosszabb volt tőlük. Jelenleg pszichológushoz járok, pánikbetegség gyanújával kezel, gyógyszert még nem szedek. Igaz, hogy a tünetek egyeznek a pánikbetegség tüneteivel, de nálam nem rohamokban jelentkeznek, hanem állandóan jelen vannak, otthon ugyanúgy mint az utcán. Lehet az a bárányhimlő szövődménye? Elnézést, hogy ilyen terjengősre sikerült a leírásom, de már nem tudom hová forduljak. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: egy beteg

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Tényleg szokatlan, hogy 23 évesen ennyiféle szervi bajjal vizsgálták már
        eredménytelenül, és valóban, az ilyen kusza történeteket nem egyszer
        pszichés tünetek mozgatják. A bárányhimlővel való összefüggésben nem
        vagyok biztos, az viszont látszik, hogy ha eddig nem is szorongott,
        mostanra már a betegség jelentős szorongásos komponenseket fejlesztett ki
        Önben.

        Látatlanban a pontos okot megmondani nem lehet. Alapos belgyógyászati
        vizsgálatot javaslok, nézesse meg pajzsmirigy hormonjait is egy
        vérvétellel. Ha valóban minden lelet negatív, csak akkor jöhet a
        pszichiáter és a pszichológus. A Betaserc szédüléses állapotok elleni
        gyógyszer, sok beteg szedi, de őszintén megmondom, én nagy eredményeket
        még nem láttam tőle, persze lehet, ez csak az én hibám... A Nootropil egy
        értágító, de ha Önnek nem neurológiai problémája van, akkor könnyen lehet
        sikertelen, sőt a szorongásos tüneteket fokozhatja. Ha ezt érezte, akkor
        áttételesen erősíti a gyanút, hogy panaszait szorongásos betegség okozza
        vagy fokozza. A szorongás viszont nem feltétlenül pánikbetegség!

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-10 22:51:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 08:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: