• A lányom pánikbeteg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 29 éves lányomnak kérek segítséget. Őrá is rásütötték a pánikbeteg bélyeget. Már ettől a szótól is szorong, holott lehet, hogy nem ez a baj. Tünetei: magas vérnyomás, már reggel 140/100. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer ellenére. Nem tud aludni, és már attól nem tud aludni, hogy nem tud aludni. Már előre stresszel az éjszakától. Aztán vannak napok amikor minden rendben van. Szorító érzést érez a szivtájékon, halálfélelem érzéssel párosulva. Feszült türelmetlen. Találgatunk, hogy mitől is lehet, de egy helyben topogunk. Volt pszichiáternél, de semmitmondó felszines mindennapos választ kapott. Javaslatomra alvásdiagnosztikai vizsgálatot kértünk. Nem állapított meg semmit. A lányom nyitott, bulizós, kedves és csinos lány, ám nincs igaz szerelem az életében, nem talál olyan társat, amilyet elképzelne. - ő ebben látja a problémák okát. A tanácsát kérem, hogy hova forduljunk, melyik intézmény az, amelyik nem egy köztes állomás, hanem valóban segítséget tudnak adni. Ahol szakértők kezébe kerül. Előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Első kérdés, hogy ("lányom nyitott, bulizós") használ-e valamilyen szert a lánya? Nem feltétlenül drogra gondolok, hanem kávé, energiaital túlzott fogyasztására. Nem jár-e túl sűrűn bulizni, ami felborítja az alvás-ébrenlét ciklust? Másik kérdés, hogy a munkahelye a lányának mennyire stresszes? Tartós szorongás oka lehet ez is. A tünetek akár pánik zavarnak is megfeleltethetők, de szerintem inkább valamilyen túlhajszolt életmóddal összefüggő szorongás, ha a szervi szívproblémát kizárjuk.

        A 140/100 Hgmm éppen-éppen magasvérnyomás, a normál tartomány felső határa, bár ha gyógyszerrel ennyi, akkor foglalkozni kell vele. Ezt érdemes lenne megkontrollálni, pláne mert vérnyomáscsökkentők között nagy különbségek vannak. Például mennyire "szalad a szíve" a lányának? Ez komoly feszültség érzésének forrása lehet önmagában. 90 vagy feletti
        pulzusszám esetén pl. a közismert Betaloc szedése egy lehetőség, és a pulzusszám "lecsendesítése" önmagában sokat javít a feszültségen, alváson, közérzeten. További kérdés, hogy EKG készült-e?

        Ha viszont kizárunk minden eddigi lehetőséget, akkor tünetileg Frontin beállítása jöhet szóba. Ha altatóra van szükség, akkor pedig például Stilnoxot javaslok, ehhez jóval csekélyebb a hozzászokás rizikója.

        Mindehhez keressenek fel pszichiátert, lehetőleg magánrendelésen, mert (sajnos csak) ott lehet kellő időt rászánva pszichoterápiás szemlélettel feltárni a tünetek mögött meghúzódó lelki okokat.

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-07 19:39:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 13:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: