• Pániktünetekkel járó szorongás.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr. Az utóbbi években jelentkezett nálam egyfajta szorongás, ijedtség a tömegközlekedési eszközökön történő utazások során. Ez általában akkor jelentkezett, amikor sokan voltak a járműveken, ekkor úgy éreztem, hogy el fogok ájulni és ettől félek, hogy mások is látják. Ilyenkor jött az az elkerülő magatartás, hogy leszállok, vagy kerülöm azt a járatot, mint ahogy nagy általánosságban minden hasonló beteg. Azomban itt egy csavar, ugyanis ismert epilepsziás beteg vagyok, akinek "talán" van is mitől félnie, hiszen elméletileg bármikor bekövetkezhet egy roham. Bár a gyógyszeremet rendszeresen szedem, mostanra odáig súlyosbodott a dolog, hogy egyáltalán nem utazom tömegközlekedéssel, inkább választom a kerékpározást. A kérdésem az lenne, hogy valóban van mitől félnem a rosszullétekkel kapcsolatban, vagy teljesen más mechanizmus indítja el az epilepsziás rohamot? Valamint, hogy van megoldás erre a problémára, ami esetleg gyógyszeres kezelés és az én gyógyszeremmel együtt szedhető? Köszönöm a választ előre is! Mély tisztelettel: Károly.

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a szorongás,epilepszia témában

        Tisztelt Kérdező, Agorafóbiának hívják a leírt jelenséget. Gyakran társul pánikbetegséghez. Az epilepsziához csak annyi köze van, hogy az utóbbi táptalajul szolgálhat a szorongásos gondolatok megjelenéséhez. Azt, hogy milyen valószínűséggel kell tartania epilepsziás rosszulléttől, a neurológus kezelőorvosa tudja megmondani. A pánikbetegséget, - és az ehhez kapcsolódó agorafóbiát - pedig pszichiátriai gyógyszerekkel, és/vagy pszichoterápiával lehet gyógyítani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2017. szeptember 15., 15:49; Megválaszolva: 2017. szeptember 19., 13:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: