• Pánik, szorongás, félelem a skizofréniától

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 25 éves féri vagyok. A pánikrohamaim 4 évvel ezelött kezdődtek, amikor beképzeltem magamnak hogy rákos vagyok, ezzel egyúttal jött a folyamatos szorongás is.. voltam orvosnál kiderült egészséges vagyok, megnyugodtam, de a pánikrohamok, és a szorongások azóta is előjönnek.. egyik délután lepihentem,és még az ébrenlét és az álom között hangokat hallottam, ettől annyira megilyedtem hogy bepánikoltam hogy skizofrén lettem.. nagyon sokat dolgozom, felszolgáló vagyok, napi 12 órák, heti 1 nap szabadnappal, sok sok családi nehézség, rengetek stressz ért az utóbbi nyár alatt is.. Voltam háziorvosnál, pszichológusnál, megnyugtattak hogy nem vagyok skizofrén, természetes elalvás elötti hallucináció volt.. ezt el is fogadtam, de a skizofréniától való félelmem azóta is gyötör.. és ez táplálja a szorongásomat.. a pszichológus azt mondta hogy annyira el vannak fáradva az idegeim, annyi stressz ért hogy ki kell magam pihenni.. sokszor vannak olyan érzéseim gondolataim hogy nem egy az agyam a testemmel, szorongok a léttől. Azt mondták az orvosok hogy ez az idegi és agyi kimerültségtől van.. Sajnos anyukám öccse skizofrén beteg, és ez még rátesz nálam a a szorongásra hogy mi van ha én is örököltem.. Folyamatosan rettegek hogy hangokat fogok hallani, hogy megbolondulok ilyenek.. a pszichologus a kimerültséget mondta, és azt hogy váltsak sürgösen munkát. A feleségem szintén ezt mondja, hogy túl sok stresszt rak rám ez az egész.. eddig amíg nem jött ez az álom és ébrenlét közötti hallucinácio meg sem fordult a fejemben hogy skizofrén leszek.. de mióta ez történt nem tudom elengedni.. a folyamatos szorongásra frontint 0,25 írt fel a háziorvos a pszichologus javaslatára, szedem is, jobb tőle..csak ez a folyamatos félelem megbolondít.. köszönöm válaszát.

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező, Az alvás és ébrenlét határán természetes mentális jelenség az un. hipnagóg hallucináció. Egészséges embereknél is előfordul. Lehet, hogy a stressz hozzájárul, és valóban jót tenne a pihenés. Ezt azok is megerősítik, akik a közelében vannak, és személyesen ismerik. Talán hallgatni kéne a tanácsukra. Ha nem oldódik a skizofréniától való félelme, pszichológusok tesztek segítségével tudnak egy komplex diagnózist felállítani, véleményezve a pszichés betegségek megjelenésének kockázatát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2017. szeptember 15., 13:40; Megválaszolva: 2017. szeptember 19., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: