• Gyomorrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Gyomorproblémáim miatt írnék, elküldeném a leletet és a problémámat pontosan. Gasztroszkópia: A nyelőcső, cardia ép. A gyomor levegő befúvására kielégítően tágul, benne kp. mennyiségű tiszta secretum. A perisztaltika, redőzet megtartott, a nyálkahártya hyperaemiás. A fundus retroflexioval szabályos. A pylorus kerek, átjárható. A bulbus ép, duodenum leszálló szár redőzete megtartott, de kissé gyulladtnak imponál, biopsiát terveztünk coeliakia kizárására, de a beteg a vizsgálatot nehezen tolerálta. Vérkép: kBill: 5,5 ami 5 alatt jó HGB: 155 150-ig jó PDW: 13,5 13-ig jó Ennyi, a többi minden jó. Vizelet: vvt:1, fvs: 39, Baktérium: nagyon sok, Laphámsejt: 21, urotheriális sejt: <1 /HPF Az elkészült laborvizsgálat során gyulladásra utaló eltérés nincs. Gastroscopián gastritis chr. került leírásra. A duodenumból coeliakia kizárása céljából, de a beteg a vizsgálatot nem tolerálta. Erosio ulcus nem igazolódott. Javasolt:2x20mg Pantoprazol rendszeres szedése. (én ezt sajnos csak 3 napig szedtem) Diagnózis: Egyéb és k.m.n. hasi fájdalom R1040 Gastrooesophegealis reflux, oesophagitis nélkül K2190 Az az igazság, hogy mire én orvoshoz mentem már 2 hónapja fájt a gyomrom. Ügyelere mentem, mert máskor nem volt időm, ahol azt mondtam, akkor jelentkezett, mert különben gondoltam úgysem vizsgélnak meg. (egyébként tényleg akkor vált erőssé, és ezért már muszáj volt elmennem) Akkor vakbéltől kezdve hasnyálmirigyig mindent kizártak. Másnap nőgyógyászhoz is elküldtek, de ő sem talált semmit. Ezért kedden megtükröztek, az eredményt fentebb leírtam. Mikor kezdődött ez a fájdalom akkor egy aszpirinhoz hasonló gyógyszert szedtem, 3 napig. nem tudom a nevét... Esetleg okozhatta-e az a két hónapig fent álló fájdalmat? Azaz igazság, hogy már mikor a türözésre mentem nem igazán éreztem azt a gyomorfájdalmat, de mégis gyulladást mutatott még mindig. Azóta egyébként nincs panaszom, de a fejemben annál inkább. Ugyanis azt a gyógyszert csak 3 napig szedtem..és nagyon félek, hogy krónikussá volt, mert hogy mindenhol azt olvasom annak már nincsenek tünetei. Egy ilyen 5 napos diétát csináltam, keksz,krumplipüré, kamillatea, tejbegríz, joghurt segítségével. De ezt is csak most, mert éjszakákat sírok át, hogy a butaságom miatt most gyomorrákom van, és pár éven belül meghalok. Nem tudok megnyugodni, kérem segítsen. Csak tükrözéssel mutatható ki ha fent áll a gyulladás? Ön szerint mennyi esély van rá, hogy nem múlt el? Mit tehetnék? Mennyi esélye van a ráknak így ezek után? Ha elmúlt, illetve ha nem múlt el? A normaflore megpróbálható az jó gyomorra is, vagy mit ajánl? Nagyon várom a válaszát, bocsánat hogy ennyire hosszú lett. Köszönöm a segítséget.

        Dr. Plósz János válasza a gyomor fájdalom témában

        Nincs gyomorrákja és a lelet alapján semmi fokozott kockázat nem áll fenn ezirányban. Az aspirin jellegű gyógyszerek okozhatnak gyomorpanaszokat, akár elhúzódóan is. Az Ön endoscopos lelete egyáltalán nem aggasztó. A savcsökkentő szedésének elhagyását követően érdemes még egy helicobacter kilégzési tesztet elvégeztetni, ha ez pozitív, azt kezelni (a krónikus helicobacter-fertőzés emelheti a gyomorrák kialakulásának esélyét, évtizedek alatt).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. szeptember 04., 21:02; Megválaszolva: 2017. szeptember 06., 20:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: