• Éjszaka remeg a gyomrom, pánikbetegség lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lassan 60 éves leszek, nincs munkahelyi stressz (volt bőven), mégis minden éjszaka arra ébredek, hogy remeg a gyomrom, átterjed a végtagjaimra. Nagy nehezen alszom vissza, de reggel ébredés után is érzem, amíg meg nem iszom a kávét, felkelek és megszűnik, este újrakezdődik, hosszú-hosszú évek óta. Nem tudom, mi okozza. Fél szem Frontin és fél szem Atarax minden este, csak így tudok aludni, így is csak megszakításokkal. Mindig azt érzem, mintha izgulnék valamiért, vagy ideges lennék, pedig nem vagyok az.

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Sajnos nem csak munkahelyi stressz létezik, lehet szorongani számos egyéb ok miatt is. A 60 éves korhoz közeledve egyre inkább szembesülni kell az időskor, az ezzel sajnos egyre sokasodó betegségek, sőt akár a halál gondolatával is. Ugyancsak a 60-as életévek dilemmája a gyerekek, unokák kérdése, a velük való kapcsolat intenzitása és minősége, vagy éppen most kell szembesülni az egyedül maradással és a magánnyal. Ez csak inkább amolyan "hangos gondolkodás" a részemről, hiszen sorai ezekre a kérdésekre nem tartalmaznak utalásokat.

        Amiket leír panaszként, az csak tünete valamilyen lelki kiegyensúlyozatlanságnak. Az Ataraxot nem feltétlenül szerencsés Frontinnal kombinálni, azt pedig már csak halkan teszem hozzá, hogy az Atarax kizárólag rendszeres és fix adagolással használható, ez nem az a gyógyszer, amiből csak úgy be szoktunk venni egyet-egyet.

        Szorongásra és "remegő gyomorra" kávét inni nem feltétlenül szerencsés, hiszen a kávé inkább fokozza a szorongást és a felpörgöttséget, mintsem megszünteti, bár idősebb korban érdekes módon a kávé már tud paradox módon fordítva is hatni.

        A szorongásos tünetei és alvászavara miatt mindenképpen pszichiátriai vizsgálatot javaslok, ahol az okok feltárása mellett a tüneti gyógyszeres terápia is rendezhető. Legyen optimista, ez az a területe a pszichiátriának, ahol talán a legnagyobb biztonsággal ígérhető, hogy szakember igen sokat tud tenni Önért! A jó szándékú öngyógyszerező próbálkozások azonban többnyire rossz véget érnek, de minimum gyógyszerfüggőséghez vezethetnek, így ne késlekedjen felkeresni egy szakrendelést!

        Jó egészséget kívánva:
        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-26 20:18:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 08:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: