• Pánikbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Válaszát nagyon szépen köszönöm,ám volna még egy pár kérdésm ezzel kapcsolatban,mivel sajnos nem tudok orvoshoz menni,mert nem egyszerű 3 gyerek mellett eljutnom! A kérdésem a következő lenne:mennyire lehet ez a betegség komoly?Örökölhető? Sajnos nem tudom,hogy megy,meg hogy hogyan tudni,hogy milyen kezelést kell alkalmazni,de nekem rögtön a nyugtatót adták!Persze nem veszem be addig míg nem muszály(álltalában éjszaka,ha rámtör),fél Xanax,ami szerintem elégcsak az a baj,hogy az egész délelőttöt átalszom szinte!Tud valami tanácsot adni,arra hogy ne kelljen szednem a gyógyszert?Segítségét köszönöm! Tisztelettel:Simon Györgyné

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Sajnos egy ponton túl már csak a személyes betegvizsgálat adhat előremutató választ, különösen igaz ez gyógyszerek szükségességének megítélésére. Ezek eldöntéséhez látni kell a beteget, és sok levélben hiányzó részletkérdést kell tudni. Például a "fél Xanax" lehet sok és kevés is. De melyikből fél? A 0.25-ből? A 0.5-ből? 1mg? Valamelyik SR változatból, ne adj Isten a régi SR 2mg? Nagyon nagy különbség lehet Xanax és Xanax között.

        Az öröklődéssel kapcsolatos kérdésére válaszom, hogy szinte minden pszichés betegség estén felmerül az öröklődő tényezők szerepe, de egyik pszichés betegség sem tekinthető 100% öröklődőnek. Inkább a hajlam öröklődik, de még ennek megítélését is árnyalja, hogy a családban látott, kvázi tanult magtartásminták legalább ekkor súllyal esnek a latba. És ha egy családban valamilyen pszichés probléma, vagy pl. italozás gyakran megjelenik, akkor feltehető a kérdés, ez most a gének szerepe, vagy csak ezt látták otthon is? Ilyen kérdéseket leginkább egypetéjű, de valamilyen véletlen folytán teljesen külön nevelkedő ikrek megfigyelésével lehet eldönteni, de mivel ilyen szituáció relatíve ritkán fordul elő, így nehéz biztos általánosításokat levonni.

        A gyógyszerszedés lehetséges alternatívája a pszichoterápia. Ám ez nagyon időigényes, rendszeres és hosszú elfoglaltságot jelent, ráadásul sok esetben csak gyógyszeres terápiával kombinálva érhető el igazi eredmény, így nem is biztos, hogy egymás helyettesítői, inkább kiegészítői.

        Javaslom, keresse fel kezelőorvosát, a gyógyulásra tudni kell időt szakítani, ráadásul receptet felírni már tényleg csak "élőben" lehetne Önnek!

        Üdvözlettel:  Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-24 08:45:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: