• Milyen betegség ez? Skizofrénia??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktorúr. 14 éves koromban felismertem magamban azt, amit lent diagnosztizált betegségként feltüntettem, pszichológusi, és pszichiáteri, továbbá urológusi papírom is van róla. Nem erről szeretnék kérdezni, gondoltam érdemes megemlíteni. Gyermekkorom óta kissé agresszívan reagáltam mindenre. Ha megfegyelmeztek csak még jobban kiabáltam, ha valamire nemet mondtak a plafonon voltam. A szüleim azt hitték ahogy növök majd elmúlik,de nem így történt. Ahogy nőttem egyre erősebbé vált. A felvállalás zökkenőmentesen ment, szüleim elfogadtak, a család is szeret, és 1 éve élettársi kapcsolatban élek azzal a férfival akit nagyon szeretek. A problémám viszont ezekkel nem szűnt meg. Erősödött. Az utcára való kilépés számomra kín és szenvedés, ezért nagyon ritkán mozdulok ki itthonról. Hangulatingadozásaim naponta többször is rámtörnek, egyszer nagyon boldog, aztán nagyon szomorú vagyok. Többször álmodom azt, hogy meghalok, hogy megölnek, hogy öngyilkos leszek. Ha a párom elmegy (még ha csak 5 percre is) itthonról elfog a félelem, hogy mi van ha valaki bántja, megveri, megöli. Saját magamtól is megijedek néha nem értem mit miért csinálok, gondolok. Többször is elképzelek magamnak bizonyos szituációkat (csak egy példa, pl hogy Oscar díjat nyerek) és teljes egészében meg is élem mint érzelmileg, mint fizikailag. Amikor ennek vége megkönnyebülök, és mintha misem történt volna mindent csinálok tovább. Eleinte természetesnek tűnt. Sokszor elképzelem, hogy máshogy nézek ki mint ahogy. Idolokat, ikonokat keresek magamnak (sztárokat) akikhez hasonlítani akarok, ám egyikük, aki nemrég meghalt nagyon közel állt hozzám, az is nagyon megrázott. Néha elképzelem, hogy ő vagyok. Évek óta nem mozdulok ki napi szinten a lakásból, a párom és a szüleim aggódnak értem. Félek, hogy ez valami komoly mentális betegség előjele lehet, amit egykoron csak félvállról vettem. A legijesztőbb, hogy nem érzem hogy őrültségeket képzelnék be magamnak, hisz átélem. Kérem segítsenek, köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a transzszexualitás, fantáziálás témában

        Kedves Kérdező! Ön nagy valószínűséggel nem skizofrén, ettől nem kell tartania. A leírása alapján felmerült bennem a hangulatzavar vagy valamilyen szorongásos kórkép lehetősége, illetve a személyiségzavar. Az, hogy más helyébe képzeli magát és gondolatban eljátszik jelenetekkel önmagában nem gond, inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy nem elégedett magával és a saját életével. Ebben szerepe lehet a transzszexualitásának is, még ha úgy gondolja is, hogy ezen a kérdésen már túl van. Javaslom, hogy keressen fel egy pszichológust és próbálják helyére tenni a dolgokat, illetve beszéljék át az új élethelyzetéből adódó kérdéseit, problémáit.


        Kérdés: 2011. december 04., 22:25; Megválaszolva: 2011. december 06., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: