• Mi lehet a baj? Szívpanaszok hozzátartozóm halála óta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor ÚR/NŐ! Kb egy éve kezdődtek panaszaim mikor egy hozzátartozómat elveszítettem.Egyik naprol a másikra arra lettem figyelmes hogy a szívem össze visza ver,mintha kihagyna és mellkasi fájdalmat is éreztem.Ezután voltam kardiológiai vizsgálaton EKG-n és semmi kórosat nem mutatott.Mivel panaszaim nem szüntek kb egy hónapja ismét voltam EKG-n de semmi elváltozás nem volt.Panaszaim,mellkasi szúrás,erős szívdobogás,hirtelen nagy dobbanás...azóta is fennál s naponta többször megismétlődik.Azt szeretném kérdezni ezek a panaszok létre jöhetnek e idegi alapon,mert más tünetem nincsen s a mivel a vizsgálat nem mutatott ki semmit csak erre tudok gondolni.Az s baj, hogy emiatt sokszor halálfélelmem van és nem merek elaludni,és nagyon sokat gondolok rá , hogy mi bajom is lehet. Kérem,írja le véleményét valamint adjon nekem valamilyen tanácsot útmutatást ,hogy hogyan tudnék megszabadulni ezektől a gondolataimtól valamint ijesztő panaszaimtól! Köszönettel: Nikoletta

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Nikoletta! Ha az EKG semmit nem talált, akkor valószínűleg szorongásos alapúak a panaszai. A biztonság kedvéért még kellene csináltatni egy pajzsmirigy vizsgálatot is, de ha az is negatív, akkor lelki oka lesz a betegségének. A legfontosabb teendő, hoyg tudatosítsa magában, hogy nem beteg, nincs miért aggódni. Érzelmi, testi kimerültség okozza a tüneteit, nem fog meghalni és megőrülni sem. Mondogassa magának minél többször ezt, és ne morfondírozzon azon, hogy mi baja is lehet, és mennyire súlyos az állapota. Ezek a felesleges gondolatok csak fokozzák a félelmét, ne rontson a saját állapotán. A továbbiakban meg kellene vizsgálnia a saját légzését és el kellene dönteni, hogy a mellkasa mozog inkább a légvételeknél, vagy a hasa. Ha az előbbi, akkor el kellene sajátítania a helyes hasi légzést. Emellett tanulhat más stresszoldó technikákat, legyen az jóga, meditáció, autogén tréning, izomrelaxáció. Ezeket a mindennapi életben is alkalmazhatja, de különösen jó hatásúak a szorongásos pillanatokban.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. november 29., 17:41; Megválaszolva: 2011. november 30., 13:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: