• Szivbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Idegességtől /édesapám halála/ lehet-e infarktust kapni, cukorbeteg vagyok 16 éve, 57 éves vagyok.Ha elmegyek a CK-.tCMB-t és az INR-t megnézetni /időnként  fáj szivem / esetleg már korábban /néhány hete  lehetett infarktusom azt a vér kimutatja?

        2008 májusban is csak egy kicsit éreztem magam rosszul saját lábamon mentem be a kórházba és mégis infarktusom volt de alig érzeztem

         

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szívinfarktus témában

        Tisztelt kérdező!


        Az extrém stressz, idegesség terhelést ró a szívre, valamint provokálhat koszorúérgörcsöt, fokozhatja az ereken belüli vérrögképződés esélyét, így infarktushoz vezethet. Az infarktust jelző laborértékek, mint a CK, CK-MB, troponin, néhány, maximum 10-12 napon belül visszacsökkennek a normál tartományba, hetekkel később ezekkel infarktust már nem lehet diagnosztizálni. A lezajlott infarktusnak esetleg az EKG-n vagy a szívultrahangon lehet nyoma.
        Cukorbetegeknél gyakran alakul ki vegetatív idegrendszeri károsodás, ami miatt nem mindig jelentkezik a típusos erős, szorító-nyomó, megsemmisítő mellkasi fájdalom, egyéb tünetek, fulladás, bizonytalan mellkasi fájdalom, gyengeségérzés, agyi keringészavarra utaló jelek alapján merül fel az infarktus gyanúja. Maga a cukorbetegség, az Ön életkora, a korábban lezajlott infarktus egyébként is fokozott kockázatot jelent. Amennyiben a korábbi infarktushoz hasonló, rövid időn belül, vagy nitrát spray-re nem szűnő panaszai vannak, azonnal forduljon orvoshoz, egyébként pedig rendszeres kardiológiai kontroll javasolt.
        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-14 21:00:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 19:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        A párom Kb. egy hónapja esett át egy szívinfarktuson. Szerencsére a gyors beavatkozásnak, már jól van. Egy hálót ültettek be, amit a karján keresztül tettek be, és 3 nap után már haza is engedték. Azt mondta az orvos, hogy most már kezdjen...