• Mi a bajom van

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        jo napot kivanok.26 eves no vagyok,sajnos enyhe depressziom van,szedem ra a kezelest.azomban az itt a problema hogy mindeg attol felek van valami baja a szivemnek mert reggelente mikor felkelek az agybol ,semmi fizikai munka elvegzese nelkul a pulzusom 105 kornyeken van szedem a panangintis.nyugalmi helyzetben 68 de ha felallok felszokik.koszonom elore is

        Dr. Bene Orsolya válasza a szapora szívverés témában

        Kedves kérdező! Lehet, hogy a vegetatív idegrendszeri szabályozás egyfajta zavaráról, POTS-ról van szó (posturalis orthostaticus tachycardia syndroma, vagyis testhelyzettel összefüggően jelentkező szapora pulzus), ehhez egyébként társulhat fáradékonyság, koncentrálóképesség zavara, depresszió. Azonban belgyógyászati betegségek is okozhatnak olyan eltérést, ami testhelyzet változtatásakor a vérnyomás leesését, a pulzus megugrását eredményezi. Érdemes lenne egy általános belgyógyászati kivizsgálást nézni, ill. szóba jön billenőasztal-teszt a POTS megerősítésére. POTS esetén egyébként az életmódbeli változtatások az elsődlegesek, bővebb folyadékfogyasztás, rendszeres, fokozatosan növekvő terheléssel járó testmozgás, egyensúly-gyakorlatok, esetleg kompressziós harisnya viselése - ritka esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Tehát első körben belgyógyászati kivizsgálás javasolt, ha ez negatív, kardiológiai vizsgálat jön szóba.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. november 01., 15:51; Megválaszolva: 2011. november 03., 00:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: