• Ekg eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! A nővéremről lenne szó, 25 éves. Nem dohányzik, nincs elhízva, nagyon ritkán beteg, de akkor is csak megfázik. A napokban volt egy EKG-s vizsgálaton, amin az Analysis-ben feltüntettek pár mondatot, és erre lennék kíváncsi, hogy ez pontosan mit is jelent: Analiisis 0410 (aVf, V2) st-0.16 ( (mV) myocardial ischemia 0982 ( ll, lll, aVf) reexamination (noise) Egy mentő ápoló ismerősünk azt mondta, hogy ez azt jelenti, hogy tönkre van menve a szívérrendszere. Viszont egy másik főápoló pedig azt, hogy ilyen betegséget nem tud kimutatni az EKG. Sem vírusos fertőzése nem volt, se nem fogyaszt káros dolgokat. Rettenetesen meg vagyunk rémülve, a házi orvosunk pedig csak szerdától rendel, úgyhogy jelen pillanatban semmilyen megnyugtatást nem tudunk kapni sehonnan. Kérem, írja le pontosan, hogy mit jelent ez a leírás, kell-e aggódnunk bármilyen baj miatt, vagy esetleg fenn áll az is, hogy pont azért van ez oda írva, mert kizárható, hogy ilyen betegsége nincs?! Előre is köszönöm mielőbbi válaszát! Üdvözlettel: Henriett

        Dr. Bene Orsolya válasza a ekg témában

        Kedves Henriett! Először is, ez egy gép által értékelt EKG. Ahogy az emberek, úgy a gépek sem tévedhetetlenek. Jó lenne látni magát az EKG-t, mert a leírás alapján az sem egyértelmű, mi mihez tartozik - pl. ischaemiát, azaz keringési zavart aVF-ben és V2-ben látott, amik nem ún. összetartozó elvezetések, vagy II-III-aVF-ben, aminek lehetne is akár jelentősége, de tudni érdemes, hogy nőknél, vagy mitralis prolapsus esetén nem ritka itt a nyugalmi ST-eltérés, nem feltétlenül koszorúér-betegség áll a háttérben. Ráadásul a reexamination/noise megjegyzés alapján valószínű, hogy a felvétel zajos lett, és a gép nem is tudott megfelelően értékelni. Szóval szerintem nincs ok aggodalomra, főleg, ha nem is volt semmilyen panasz, a kiértékelést bízzák a háziorvosra, aki szükség esetén megismételteti a vizsgálatot, vagy továbbküldi a megfelelő szakrendelésre.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 28., 15:26; Megválaszolva: 2011. október 29., 17:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó