• Ájulás okai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lányomnak eszméletvesztése volt. előzményei: repülő ut után megérkezéskor étkezett, barátokkal ivott két pohár baccardit, később szorakozni mentek, ahol zsufolt volt a helyiség és egy kicsit levegőtlen. hirtelen hascsikarást érzett, kiindult a mosdoba és oda érve elájult, beverte a fejét, éledése után hányt. Mitől alakulhatott ki ez az eszméletvesztés? volt-e köze a repülésnek hozzá? esetleg egyéb szervi probléma okozhattta?

        Dr. Bene Orsolya válasza a ájulás témában

        Kedves kérdező! Sok kérdés merül fel: milyen hosszú volt a repülőút? Hogy verte be a fejét, volt-e pl. külsérelmi nyom? Hányt-e később, volt-e fejfájás, hogy van most? Volt-e esetleg mellkasi panasza, fulladt-e? Hosszú repülőút során, ha van valamilyen hajlam rá, kialakulhat mélyvénás trombózis, azt követően tüdőembólia, bár ha ez eszméletvesztéshez vezet, akkor valószínűleg már kórházban lenne a leányzó. Valószínűbb, hogy az alkohol és a meleg, levegőtlen helyiség vérnyomás-eséshez vezetett, emiatt ájult el. A fej beütése miatt ha aluszékonyabb lenne, vagy ismételten hányna (ez azóta ugyan valószínűleg már kiderült), mindenképpen orvosi vizsgálat javasolt. Ha az eszméletvesztést mellkasi fájdalom, szapora szívverés előzte meg, szóba jön kardiológiai vizsgálat, ha a rosszullét ismétlődik, kardiológiai, neurológiai kivizsgálás indokolt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 20., 17:22; Megválaszolva: 2011. október 21., 10:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: