• Szívgond?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/ Úr! 48 éves nő. kezelt hyperthyreosis, MPS. Szeptember elején összeszedtem egy masszív légúti vírusfertőzést, mellyel több mint egy hétig voltam otthon. 1 hét után a háziorvos a vizsgálat alapján, továbbra is erősen piros torok, zörejek? és rossz általános közérzet miatt (az őszi légy erőteljesebben zsongott nálam) antibiotikumot rendelt el. Másnap viszont mentünk nyaralni, szerencsére nem túrázni, hanem a tengerpartra regenerálódni. Nagyon nehezen jöttem helyre, az első napokban 300m séta után már le kellett ülnöm, nagyon kellemetlen érzés volt a mellkasomban. Amivel viszont még mindig nem vagyok kibékülve immár 1 hónap után sem, az a továbbra is az őszi léggyel vetélkedő közérzetem. Nagyon virgonc vírust foghattam ki, mert továbbra is fáradt-gyenge-kókatag vagyok. A vérnyomás a méréseim szerint normál vagy alacsony tartományban van, de a ritmus gyakran csökken 50-60 közé- vagy akár 50 alá-, majd másnap akár vágtázik. Az elmúlt két hétben szinte mindennapos volt a mellkasi nyomás, diszkomfortérzés erőteljes szédüléssel, nem kimondottan terhelésre, inkább utána jelentkezett, de legalább nehezen enyhült. A pajzsmirigyhormonok szintje az endokrinológus szerint (emailben értekeztünk) nem indokolja a tüneteimet. Az üzemorvosi labor most készült el, ott normál vérkép ( nem volt rendkívüli eltérés egy paraméterben sem!), viszont koleszterin, LDL emelkedett, triglicerid 2x! a normál tartomány felső értékének. Ami miatt írok, a ma hajnali ébredéskor jelentkezett mellkasi nyomás, amit alacsony pulzus( 50-55) és változó, de alacsony vérnyomás (100-120/60) kísért. A mellkasi nyomást csak 2 kávé után bevett 1/4 HumaPronol enyhítette, de délután megint jelentkezett. Tudom, a frontok mindenkit megviselnek, de nekem még eddig nem voltak ilyen gondjaim. Az izületeim - vállaim, karom, térdeim is fájnak. Menjek el vajon a háziorvoshoz vagy írjam a változókor, holdjárás, frontok, MPS (mitr. prolapszus)? számlájára s előbb-utóbb csak elmúlik? Köszönettel: Kata

        Dr. Bene Orsolya válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező! Elképzelhető, hogy a frontokkal és a prolapsussal függenek össze a panaszok, de az újkeletű mellkasi fájdalomnak jó lenne a végére járni. Vírusfertőzéshez társulhat szívizomgyulladás, szívburok-gyulladás, mellkasi panaszokat okozhat akár ez is, ugyan ha jól értettem, a vérkép nem utal már aktív gyulladásra, de maradhatott vissza esetleg kamrafunkció-károsodás (az ízületi fájdalom is inkább a gyulladásos eredet mellett szól). A mellkasi panaszok jelentkezhetnek a vírusfertőzéstől függetlenül is, a menopausa utáni időszak, magasabb lipidszintek rizikófaktort jelentenek koszorúér-betegség szempontjából is,emiatt is indokolt lenne egy kardiológiai kivizsgálás. Javasolt kardiológiai szakrendelő felkeresése.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 15., 17:08; Megválaszolva: 2011. október 18., 11:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: