• Szívnagyobbodás - súlyos?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A napokban visszahívtak az éves tüdőszűrést követően kivizsgálásra. Mint ott kiderült, megnagyobbodott a szivem, 1-1 hüvelykujjal és azt mondták, ez sok. Utasítottak, hogy tartsam szinten a vérnyomásom és eltiltottak a nikotintól. Na itt zavarodtam össze. 17 éve dohányzok, napi 13 szál átlagban, mégis hogyan tudnám egyik napról a másikra letenni? Az van az ambuláns lapon, hogy szigorú nikotin tilalom... Lecsökkentettem a napi adagot felére, de még nem tudtam abbahagyni. A másik: van vérnyomásmérőm, de nem tudom használni, csak ha nem dolgozok. Mivel azt mondták, a túlsúlyom és a magas vérnyomás miatt nagyobbodhatott meg a szivem, elgondolkoztam. A vérnyomásom általában 130-140 (sz.), ritkán, ha felhúznak megy csak fel 150 közelébe. Ez lenne az a MAGAS vérnyomás ami ezt eredményezte???????? Mikor amúgyis 3 éve szedek reggelente Metoprolol Z Hexalt??? Ami pedig a túlsúlyt illeti, annyi tőlem kövérebb van, aki egészségtelenül étkezik, többet cigizik, miért pont én?????? Én 100 kiló körül mozgok sajnos, ami a 157 centimhez bőven sok, de diétával csak 5-6 kilókat tudok leadni, ezért nemrég vettem szobabiciklit. Node, azt olvastam, a mozgástól is felmegy a vérnyomás és nekem ezt kerülnöm kéne. Most akkor nem ülhetek rá heti 2-3 alkalommal 20 percekre? Azzal is ártok? Mert akkor hogy fogyjak le, hogy a szivem ne legyen annyira megterhelve? Teljesen össze vagyok zavarodva. Gyógyszert amúgy nem kaptam rá és nem küldtek vele sehova tovább. Tehát nekem kell megoldanom, de nyílván a nikotinról lesz a legnehezebb lemondani. Kérem, segítsen ki válaszaival, jótékony, vagy ártalmas a testmozgás számomra? Tényleg ennyire magasnak számít ha a felső érték 140 vagy picivel felette van? (Nagyon stresszes és fárasztó a munkám, amiatt megyeget fel). Illetve mit tanácsol leszokáshoz? Azonnal dobjam el, vagy ráér ha folyamatosan csökkentem? (Nekem el kell függetlenítenem az étkezésektől és kávétól, mert azok után fog hiányozni). Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívnagyobbodás témában

        Kedves kérdező! A mellkas röntgen egy 2 dimenziós képet ad, a szívnek csak a kontúrját rajzolja ki, hogy a megnagyobbodás az szívizomzat megvastagodása miatt, vagy a szívüregek kitágulása miatt következik be, milyen a szív funkciója, azt szívultrahang tudná megmondani, ezért küldik további vizsgálatokra (van, hogy az UH nem is mutat jelentős nagyobbodást). Ha jól értem, 14 éves kora óta dohányzik, és jelentős túlsúlya van, és a vérnyomása sem optimális. A genetika, örökletes tényezők mellett ezek jelentősen belejátszanak a szív-érrendszeri betegségek kialakulásába. A genetikán nem tudunk változtatni, a másik három tényező önön múlik, ezután jönnek a gyógyszerek. A 140-es vérnyomás önmagában nem lenne túl sok (pont a határon van), de jó lenne látni, tényleg ennyi-e, ebben ABPM segíthet. A dohányzásról: nem egy embert ismerek, aki erős dohányosként egyik napról a másikra leszokott, csak elhatározás kérdése. Ha önnek úgy jobb, hogy fokozatosan csökkenti az adagot, akkor tegye azt, de ez azért racionális ütemben menjen, ne egy év alatt jusson el napi 5 szálig. Felírható gyógyszer is az elvonási tünetek csökkentésére, ez a Champix, érdeklődjön a háziorvosnál (ezzel is fokozatosan kell elhagyni a cigarettát, néhány hét alatt, de sajnos nincs rajta TB-támogatás). Vannak különféle trükkös segédeszközök (pl. elektromos cigaretta), amikkel a megszokott mozdulat utánozható, de káros anyagokat nem juttat a szervezetbe. A sportról: beállított magas vérnyomással nyugodtan lehet sportolni. Egészségeseknél is megemelkedik mozgás során a vérnyomás, aztán pihenés alatt visszacsökken, de a sport tartósan, hosszú távon csökkenteni fogja a vérnyomást. Ha a nyugalmi vérnyomás 160Hgmm körüli, akkor már nem kellene (előbb állítsák be gyógyszerekkel), de 140-es értéknél nyugodtan mehet. Nem kell rögtön maratoni távokban gondolkozni, szépen, fokozatosan kell emelni a terhelést, kezdetben az is sokat segíthet, ha minden este sétál egy jót, kicsit gyorsabb tempóban. Diéta: nem csak az számít, mennyit eszünk, az is, hogy mit. A divatos diéták gyakran hoznak gyors eredményt, de ezek a kilók gyorsan vissza is jönnek. Alapvetően az egész étkezéssel kapcsolatos felfogást kellene megváltoztatni. A plusz kilókhoz, az erek zsíros-meszes lerakódásaihoz hozzájárulnak a nassolnivalók, a finomított cukor (érdemes elhagyni kávéból, teából, cukros üdítők is kerülendők), finomított gabonafélék (fehér liszt helyett teljes kiőrlésű részesítendő előnyben), a vastagon margarinozott kenyér, a kevés gyümölcs, zöldség, a zsíros húsok, a bolti feldolgozott élelmiszerek. Sokszor kifogás, hogy az egészséges élelmiszerek drágábbak, de ott a pénz, amit megspórolhat a cigarettán. Esetleg dietetikussal lehetne konzultálni, összeállítani a megfelelő étrendet. Még nem késő változtatni, de megéri, gondolkozzon el rajta. A túlsúly, cigaretta miatt a későbbiekben sok szövődménye lehet – alsó végtagi érszűkület (fájós láb x méter megtétele után), cukorbetegség (rosszabb esetben inzulinadás, nehezen gyógyuló sebek), infarktus, szélütés, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Válaszul a miért én?-re – nem garantált, hogy ezek bekövetkeznek, vannak szerencsések, akiknél nem lesz baj, de ez csak utólag fog kiderülni - miért kockáztasson? Sok sikert a változáshoz!


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 13., 12:35; Megválaszolva: 2011. október 14., 13:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó