• Szívproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! 21 éves férfi vagyok, nem túlsúlyos, nem dohányzom, nem iszom. 186cm/75kg Egy kardiológiai lelet miatt szeretném a véleményét kérni: "Kard szempontból kielégítően egyensúlyban lévő status, ritmusos szívm., fr 77/min., kp. erős szívhangok, durva zörej nem hallható. RR 150/90 hgmm. Abdomen: lép műtét hege, /traumas ruptura/ hepar nem tap. vesetáj nem érzékeny. Ekg: sr., 77/min., meredek tengelyállás, kamrai repol mérsékelt zavara. Sympatichus tónus fokozódás miatt napi fél tabl. Lokren th ill. kúraszerűen 2-3x1 Magnerot th adása javasolt. Echo vizsgálatra előjegyeztük." Harmadik napja szedem a Lokrenből a felet, a pulzusomat levitte 55-60-ra. Erősebb mellékhatások nem jelentkeztek eddig, kicsit fáradtam és álmosabb vagyok. Magnerotból 2x1-et szedek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 3 éve pánikbetegség/depresszióval küzdök, így óriási stressznek és feszültségnek vagyok kitéve. Talán ezért is emelkedett meg a vérnyomásom az elmúlt pár hónapban. Sokat mérem itthon, általában 130-140/80-90 körül mozog. Ezek a pszichés zavarok miatt napi 1mg frontin nyugtatót és 10mg Rexetin antidepresszánst szedek. A háziorvos és a gyógyszerész is azt mondta, nyugodtan mehetnek ezek a gyógyszerek együtt a kardiológián felírtakkal. Szeretném az Ön véleményét is megkérdezni. Nem szeretném a Lokrent évekig szedni, amint rendeződik a pánikbetegség, a vérnyomás is visszaáll normálisra remélhetőleg. Ugye el lehet hagyni a Lokrent szép fokozatosan? Milyenek a hatásai? Sokszor mérem úgy a pulzusomat, hogy a szívemhez teszem a kezem és az utóbbi időben többször előfordult, hogy egymás után kettőt ver a szívem, nagyon ritmustalanul. Van egy oda nem illő ütés. Utána visszaáll normálisra. Egyszer előfordult, hogy ez eltartott 1-2 percig, hogy össze vissza vert a szívem. Testi panaszokat nem okozott. Erről mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Nyugodtan mehetnek így a gyógyszerek együtt. A Lokren pulzus- és vérnyomáscsökkentő, a fáradékonyság lehet mellékhatása, de általában rövid időn belül elmúlik. A bedobbanások valószínűleg extraszisztolék, egészséges szíven is gyakran előfordulnak. Néha pont pulzuscsökkentőt írnak fel a mérséklésükre, máskor viszont pont alacsonyabb pulzus mellett fordulnak elő sűrűbben, nem könnyű őket befolyásolni. HA kész van az ultrahangos eredmény, említse meg a panaszt a kezelőorvosnak. Elképzelhető, hogy elhagyható lesz a Lokren a későbbiekben, de erről majd mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal (hirtelen semmiképp sem ajánlott abbahagyni). Nem tudom, a gyógyszerek, nyugtató mellett felmerült-e valamilyen pszichoterápiás lehetőség, stresszoldó technika elsajátítása, érdemes lenne utánajárni, illetve sport is segíthet mind lelki, mind kardiológiai szempontból (csökkenti a pulzust, a vérnyomást), ha az ultrahang is rendben van.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 13., 12:23; Megválaszolva: 2011. október 14., 11:39

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        DCM-mel diagnosztizáltak. 25%-os bal kamra. Triace Nebibeta, Xarelto Lettrox szedése. Ma 150/82/46 nyomás mértem többször. Ájulás környékez. Fáj légzésnél bal oldalon a hátam
        Egy évvel ezelőtt kezdődött ritmuszavarom,ver normalisan,majd két apró gyors dobbanás és ujra normál.Ez kb negyed óránként ismétlődik nagypéntek óta,nem akar múlni..Fél éve Holteren 148SVES ,más nem volt látható,sziv UH negativ lett.Ekgn...
        Kedves Dr NŐ! 2012-ben bypass műtét során 3 eret cseréltek. Azóta teljesen jól vagyok,dolgozok, futok, mindent ugyanúgy mint a műtét elött. Folyamatosan járok kardiológushoz kontrolra. Azonban sajnos merevedési problémák jelentkeztek, amit...
        Tisztelt Doktornő! Mindeddig azt hittem, hogy mindenféle reumám vagy izületi gyulladásom van. De a vérleleten a vérsüllyedés 18, tehát másutt kell keresni a bajt. Fáj a vállam, a karom, a csuklóm és a kézfejem. Dagadtak az ujjaim és alig...
        Tisztelt Doktornő! Édesapám 65 éves, és szívpanaszai jelentkeztek. Nem is igazán panaszok, hanem a szív környékén bizsergő érzésként írta le a tüneteit, amely nem folyamatosak, hanem hol jelentkezik, hol elmúlik. A panasz nem terhelés...
        Tisztelt Doktornő! Hat évvel ezelőtt végeztek rajtam ablatiot, ahol AVNRT igazólodott be. Azóta naponta szedem a Concort, az 5 mg-os egy negyedét. Egy ideje tapasztaltam, hogy reggel, ahogy kikelek az ágyból és kimegyek a konyhába, hogy bevegyem a...
        Tisztelt DrNŐ Leírom a teljes holter leletet.Szeretném kikérni a véleményét, hogy van e bármilyen félnivalóm, szükségem van e további vizsgálatokra kezelésre. Average HR:83 Min:50 Max:131 Total Beats:119820 Abnormal:240 Abnormal Permillage:2...
        Tisztelt Drnő Holter lelet értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Abnormal Beats:240 Abnormal Permillage:2 Total S:114 Total S pair:1 S run:0 S permillage:0 Max S in a min:5 Total 0 SVE Total v:126 Total Vpair:1 Total Vrun:0 Max V...
        Tisztelt Doktornő! Tachikardiás jellegű, időnként magas pulzusszámmal együttjáró (az utóbbi fél évben 3-4 hetes időközönként az esti órákban 130-140-es pulzus, normál vérnyomás) szívritmuszavarom miatt 6 éve szedek rytmonormot, és kb....
        Tisztelt Webbeteg szakértő! 68 éves férfi vagyok. Magasság 186 cm. súly 83 kg. Régóta érszűkületem van a lábamban, mely családi "örökség". (Nagyapám fiatalon ebben halt meg, mert nem engedte levágatni a lábát és apám szintén ezzel...