• Vér és kardiológia lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm, leírnám a vérleletből azokat az adatokat melyek be lettek csillagozva: Fehérvérsejt: 10, 310 Neutrofil %: 71, 5 Neutrofil #: 7, 38 Limfocita%: 13, 5 Bazofil # : 0, 110 MPV:9, 30 Ezeket szeretném kérdezni, hogy mit jelentenek, és hogy mennyire rosszak az eltérések. Most leírnám az echokardiográfiás leletemet is: aorta gyök: 32 mm aorta asc:29mm Bal kamra kiáramlási átmérő: 20mm végdiast. syst. septum vastagság:12mm 14 mm hátsófal vastagság:11mm 13mm balkamra üreg: 42mm 28mm Ejectiós fractio/Teich./:70 % Fr:65/min bal pitvar : 33x49 mm jobb pitvar: 28x51 mm jobb kamra: 26mm E/A: 0, 69/0, 72 ms DT: 149 ms Bal kamra kiáramlási sebesség:1,04 m/s Vmax aorta CW:1,23 m/s Pulmonalis insufficientia 0 Aorta insufficientia: 0 Tricuspid. insufficientia: I számított jobb kamrai syst.nyomás: 34 Hgmm Mitralis insufficientia: I Vena cava inferior 14mm Ennek a leletnek is szeretném a kiértékelését, mert én ebből nem értek semmit. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Marika

        Dr. Bene Orsolya válasza a echocardiographia témában

        Kedves kérdező! Jó lett volna látni a referenciaértékeket és a többi leletet is - a mi laborunkban pl. ez a FVS-érték még normálisnak számít. Valószínűleg kis emelkedésről van szó, ez utalhat valamilyen gyulladásra, fertőzésre, talán a neutrofilek aránya magasabb kissé, ez bakteriális eredetre utal, de jó lenne látni a gyulladásos markereket, CRP-t, süllyedést is. A szívultrahangos lelet rendben van, két billentyű enged egy picit vissza, de ennek nincs jelentősége, szinte mindenkinél leírásra kerül. Egy kicsit magas a jobb kamrai nyomás, ez lehet pl. dohányzás, tüdőbetegség következménye, ill. relaxációs zavar látható (a kamra jól húzódik ugyan össze, de nehezebben ernyed el), ez társulhat pl. magas vérnyomáshoz. Összességében nem rossz az ultrahang, jók a billentyűk, jó a kamrafunkció. Ez azonban csak egy lelet, amit a kezelőorvos a többi eredménnyel és a panaszokkal együtt fog majd értékelni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 07., 16:36; Megválaszolva: 2011. október 11., 07:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: