• Billentyű prolapsusa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr! Szívultrahangon megállapították, hogy a kéthegyű billentyű prolapsusom van. Béteblokkolót írt fel az orvos (concor 1,25). Anamnézis: Időnként palpitátió. Státusz: Jk:20 AO:33 Sep:24 Bp:25 E-IVS:2 Septum:12/15 DD/Ds:42/46 Hf:12/17 EF:66% E/A:70/50:BKVmax:1.3 Mitrális anterior laza szerkezet, prolabál,MI jelzett RR:130/85 hgmm;P:90/min EKG: s.r norm görbe Nekem a fentiek nem igazán mondanak semmit, de már lassan egy éve vannak olyan tüneteim, amik nagyon kellemetlenek, sajnos egyre gyakrabban. Kérdésem az lenne, hogy a felírt béta blokkoló csakis az egyedüli megoldás? Mivel erről azt hallottam, hogy az embernek élete végéig szedni kell? Egyszerű étrend módosítással, vagy több pihenéssel nem lesz jobb? Amiket érzek: szívdobogás érzés, szédülés, fáradékonyság. A vizsgálat előtt a háziorvosom a panangint írta fel, de mivel ez nem javított a helyzeten, megcsináltattam az ultrahangot. Ott az orvos azt mondta, hogy a panangint ne szedjem, fölösleges. Elképzelhető, hogy valamilyen ételekhez kötött a dolog? Megfigyeltem, hogy csíipős ételeknél, szénsavas üdítőknél, fenil alanin tartalmú élelmiszerek fogyasztása esetén gyakoribbak voltak a tünetek. 18 éves koromban sportolás miatt kreatint szedtem, akkor voltak hasonló tünetek. Fentieket csak azért írtam le, hogy hátha kiderül belőle, hogy mitől alakult ez ki, és hogyan gyógyulhatok ki belőle. Mit tanácsol, kezdjem el szedni a béta blokkolót? A rosszulléteken kívül lehet egyéb problémám is ebből a prolapsusból? Köszönöm előre válaszát!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívultrahang témában

        KEdves kérdező! "Mitrális anterior laza szerkezet, prolabál,MI jelzett" - az egész leletből ez a lényeges eltérés. A mitralis prolapsus alapjában véve egy jóindulatú billentyűhiba, a billentyű szerkezete ilyenkor lazább, ill. a billentyű visszaengedhet több-kevesebb vért (ez az MI) - ez az Ön esetében minimális. Gyakran társulnak kellemetlen tünetek az eltéréshez, mint pl. az Ön által is említett heves szívdobogás, de jelentkezhet mellkasi fájdalom, ritmuszavar, súlyosabb billentyűhiba esetén fulladás is. A béta-blokkoló kezelés csökkentheti a panaszokat, ha javulás következik be a gyógyszerre, akkor tényleg "nehéz" lesz később elhagyni, vagyis valószínűleg a gyógyszer abbahagyásával a tünetek is visszatérnek. Esetleg rendszeres testmozgás (inkább dinamikus jellegű, séta, kocogás, úszás), bővebb folyadékbevitel, stresszoldás, a kávé, alkohol kerülése segíthet még. Elképzelhető, hogy a puffasztó, nehezebben emészthető ételek-italok reflexes úton okoznak palpitációt, ha úgy látja, rontanak a panaszokon, inkább kerülje őket.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. október 04., 15:54; Megválaszolva: 2011. október 06., 23:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: