• A pitvar sövényhiány hány mm-es tágulatnál veszélyes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A 9 éves kislányomnál pitvari sövényhiányt állapítottak meg. Légszomja volt , azért fordultunk a kardiológiára. Pár vizsgálati adatot leírok. 9-10 mm-es periovalis defectus intenzív b-j shunt. Norm. tág szívüregek, mindkét kamra systolés funkciója jó. Billyentyűk mozgása szabályos. A tüdővénák a baé pitvarba nyílnak. Kompetens AV billentyűk, Szabad bal kamrai kiáramlás. Ao. asc. Vmax 1,0 m/s Ao.desc Vmax 1.1 m/s diastolés gradines nincs. PF nincs AP Vmax 1,0 m/s BK33/19 IVS /HF 6/6 FS 0,41 Ao/bp21/25 Engem az nyugtalanít, hogy mennyi a valószínűsége hogy tovább fog ez tágulni, és hány mm -es eltérésnél indokolt a katéteres beavatkozás. Köszönöm előre is a válaszát.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szeptumdefektus témában

        Kedves kérdező! Az ASD (pitvari sövényhiány) megítélésében nem csak a lyuk mérete számít, hanem az is, mekkora a bal pitvarból a lyukon a jobb pitvarba, és így a tüdő keringésébe jutó vér mennyisége (ezt egy Qp/Qs hányadossal szokták jellemezni), ill. milyen állapotban van a tüdőbe vért pumpáló jobb kamra, milyenek a nyomásviszonyok, erről a lelet nem nyilatkozik. Tágulás nem valószínű, inkább össze szoktak húzódni ezek a defektusok, de ebben az életkorban a jelentős méretcsökkenésnek, záródásnak már kicsi az esélye, a 10mm pedig nem kicsi, valószínűleg indokolt a zárás. A katéteres zárásnak is vannak feltételei, ez a méret valószínűleg alkalmas rá (25 mm felett már nem lehet), de függ attól is, a sövényen hol van a lyuk, van-e olyan pereme a defektusnak, amire a záróeszköz rá tud illeszkedni. A GOKI-ban végeznek ilyen beavatkozásokat, javasolt ottani szakrendelés felkeresése is.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. szeptember 30., 11:27; Megválaszolva: 2011. október 06., 21:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: