• Gyógyszer szedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!75 éves az apukám. Nagyon mozgékony,életvidám,dolgos teremtés,aki nem veti alá magát a betegségeinek,a 2010.nyár elején volt neki vastagbél daganata is,azzal is műtötték,de akkor még a szívproblémája nem okozott gondot,nem is foglalkoztak ezzel a dologgal a kórházban sem,előtte a belgyógyászaton kezelték,többször kapott a székletéből kimutatott állandó vérzése miatt vért is.A műtét után pár hónappal lett szív elégtelensége. 7 évvel ezelőtt már volt kórházban a szivével ,de aztán egészen jól helyre jött,(azt mondták szívinfarktust hordott ki lábon).Ekkor szedett pár hónapig gyógyszereket,utána megint nem.2010-ben a kórházban a következő gyógyszer kombinációt kapta: Verospirin 25 mg 1x1 Nitroderm TTS 5mg /24 óra tapasz Tallion 12.5 mg 2x1 Coverex-AS 5mg 2x1 Aspirin Protct 100 mg 1x1 Digoxin 1x1/2 Este: Cardura 2mg 1x1 Decholest 20 mg 1db Másnaponként Kaldyum 600 mg 1x1 Furosemid-Chitoin 40 mg 1x1 Azt szeretném kérdezni,hogy (nem szedett soha gyógyszereket tartósan)meddig szedheti ezeket együtt úgy,hogy a mellékhatásai ne okozzanak nagyobb bajt,mint hasznot a szervezetének? Van-e olyan közöttük amelyik különösen figyelemre méltó e szempontból,és meddig lehet szedni,vagy mehetnek együtt a végtelenségig? . Hozzáteszem,hogy az Apukám szeret a maga orvosa lenni,és most próbálgatja,hogy a nappali gyógyszereket kihagyja,ha úgy érzi,hogy most így is jó lesz.Szeretné elhagyni legalább a nappaliakat apránként. Mit szól ehhez Ön? Üdvözlöm Önt,és várom válaszát: Tóth Magdolna

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves Magdolna! Nem javaslom a gyógyszerek felügyelet nélküli elhagyását. A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott gyógyszerek bizonyítottan csökkentik a panaszokat, javítják a túlélést, csökkentik a kórházi felvételek számát, ezeket kell a legnagyobb tolerálható dózisig titrálni. Ennek a kezelésnek a része a Verospiron, a Talliton, Coverex, Digoxin, és a vízhajtó, a Furosemid. Az Aspirin és a Decholest a korábbi infarktus miatt javasolt. A kezeléssel a szívelégtelenség sokáig egyensúlyban tartható, de ha valamelyik gyógyszer kimarad, a kényes egyensúly felborul, a beteg dekompenzálódik, hamarabb vagy már nyugalomban is fulladni fog. Próbálja megértetni az édesapjával, hogy nem kitolásból javasolták a gyógyszereket, orvosi felügyelet nélkül veszélyes lehet elhagyni a gyógyszereket. Természetesen egy készítmény sem mentes a mellékhatásoktól, az Aspirin okzhat pl. gyomorproblémákat, a vérzésekre továbbra is oda kell figyelni, a koleszterincsökkentővel a májfunkciót kell ellenőrizni, de ezeken kívül olyan durva mellékhatás, ami miatt a kezelést fel kellene függeszteni, nem valószínű, hogy előfordul.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. szeptember 27., 15:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: