• EKG és szívultrahang

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kb. 15 éve magas vérnyomásos és 5 éve magas cukros beteg édasanyám alábbi eredményének rövid értelmezését szeretném kérni. EKG:PR184 ms, QRS 72ms QTc 466, R hullám frontális alfa szöge:-16°. Bal tengelyállás. Laposabb T hullámok II-III-a VF-ben. Jelzett kis q II. Mellkasi elv-ben V2-3-ban laposabb T-k. Mérs.repol.zavar jelek. a VF-ben jelzett Q. Echocardiographia: Tágabb aorta, a bill.sikban:35mm, a bal pitvar keskeny:25mm. A bal kamra ürege norm.,Dd:37mm. Megvastagodott ínhúrok. A bal kamrán kp. fokú elsősorban a septumot érintő hypertrophia jelek. Norm.aorta és mitrális billentyűk. Az aorta bill. síkban jelzett AI jelei észlelhetők a doppler jelek alapján. Diast. funkció: E:0,54 m/s, A:0,76 m/s, DT:136 m/s, E/A:0,71. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Az EKG-n durva eltérés nincs, a szívultrahang is jórészt rendben van (a billentyűkkel nincs komolyabb baj, az aortabillentyű enged vissza picit, de ez nem igényel teendőt, nincs falmozgászavar, ami koszorúér-betegségre vagy lezajlott infarktusra utalna). Leírásra került azonban, hogy vastagabb a bal kamrai izomzat (hypertrophiás), ill. van egy kis diasztolés funkciózavar, azaz a kamra jól húzódik ugyan össze, de nehezebben "ernyed el", nehezebben tágul. A kettő összefüggésben van általában egymással és valószínűleg az elváltozás a magas vérnyomáshoz köthető, ha sikerül beállítani a vérnyomást, akkor ezek többnyire visszafejlődnek. Jó lenne körbejárni, megfelelőek-e a vérnyomás-értékek, ez pl. ABPM-mel, vérnyomás-naplóval ellenőrizhető. Összességében azonban durva eltérés nincs az ultrahangon.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. szeptember 26., 14:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 18:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: