• Mellkasi nyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr/nő! Az elmúlt években (kb. 4 év) eléggé kicsapongó életet éltem. Napi rendszerességgel fogyasztottam marihuanat és 1-2 hetente egyszer nagy mennyiségű alkoholt is, és kb napi egy doboz cigarettát. 3 hónapja életmódot váltottam: a marihuanat és a koffeintartalmú italokat letettem, a dohányzást napi 5-6 szálra csökkentettem, alkoholt is csak alkalmanként iszok. Azért váltottam mert mellkasi fájdalmat éreztem, legtöbbször a marihuana hatása alatt, és időnként magasabb volt a vérnyomásom(150-160/70-80). A mallkasi nyomásérzés a bal oldalon a mellbimbó és a kulccsont között éreztem és enyhén kisugárzott a bal karomba is. Az elmúlt három hónapban csak ritkán érzem ezt a fájdalmat, főleg ülve, vagy görnyedt testhelyzetben, és azt vettem észre, hogy lélegzetvételre erősödik. Viszont megjelent egy újabb nyomásérzés is a mellkasomban ugy szívtájékon, amit csak néhányszor éreztem fizikai aktivitás és másnaposság közben(100 fölötti pulzusnál). A háziorvosom szívultrahangot, hasi ultrahangot és 24 órás vérnyomásmérést csináltatott a magasabb vérnyomás miatt, és voltam tüdőszűrőn is. A 24 órás mérés normál értékeket mutatott, a tüdőszűrés negatív lett, a hasi ultrahangon nem találtak semmit(két vesekövön kívül ami sztem nem okoz mellkasi nyomást), a szívultrahangon a bal kamra falát egy kicsit vastagnak találták de a vizsgálatot végző doktornő szerint még a normál értéken belül van. A kérdésem az lenne, hogy a rossz testtartás(sokat görnyedek a számítógép előtt ) okozhat-e mellkasi nyomásérzést? Milyen orvoshoz forduljak ezzel és milyen vizsgálatokra lesz szükség? Csináltassak-e EKG vagy terheléses EKG vizsgálatot? Az úszás mennyiben javítja a testtartásomat? A válaszokat előre is köszönöm.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a Mellkasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező! Mindaz, amit felsorolt, okozhat mellkasi nyomásérzést (is). A görnyedt testtartás szintén. Rheumatológiára kérjen beutalót, ahol meg tudják vizsgálni a gerincet, fizioterápiás kezelést, gyógytornát tudnak előírni. Az úszás mindenképpen hasznos az egész izomrendszer számára, a testtartást is javítja. Mivel egyszer már kimutatták kardiológián a vastagabb bal kamrai izomzatot, minimum évente kardiológiai kontrollra is szüksége van. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. szeptember 23., 02:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 25., 20:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó