• Szívügyek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorno/Doktorur! Kicsit aggaszt, nyomaszt egy dolog a szivemmel kapcsolatosan. Par honapja vissza-visszateroen erzek egy-egy nagy szivdobbanast, van, amikor csak egyszer, van, amikor tobbszor is, kiseb szunetekkel. Mar felkerestem orvost, aki ramnezett, kerdezett 1-2 dolgot (osszeszorul-e a torkom, legszomjam van-e stb.) es azt mondta, rendben vagyok. Kesobb, egy honapja viszont mellkasi fajdalmat is ereztem par napig, a szegycsontomon, de nem tudtam konkretan eldonteni, hogy mennyire 'melyrol' jon. Ismet elmentem orvoshoz, aki gyulladast talalt a tudomben, es adott antibiotikumot. Keszult EKG is, amit eloszor homlokrancolva nezett, de elinditotta ismet a gepet, es az az eredmeny mar jo volt. A pulzusom kicsit magas volt, de szerinte a gyulladas is okozhatta. Sajnos kulfoldi munkamnak koszonhetoen rettentoen egeszsegtelenul elek, es a lelkiallapotom is az utolsokat rugja. Sokat dohanyzom, kavezom, ket muszakban dolgozom, amik kozott 3-4 orat alszom ejjel, delutanonkent pedig 1-2 orat. Allandoan faradt vagyok, es lehangolt, a szemelyisegem teljesen eltorzult a nagy elzartsagban. Fogamzasgatlot is szedek, 34 eves vagyok. Nehany hete - eppen a lelkiallapotom javitasa erdekeben - elhataroztam, hogy ledobom azt a 8-10 kilot, amit az utobbi idoben felszedtem. Nem voltam igy sem sok, 64kg, de az onertekelesemet nagyban bantotta. Szoval nekiestem az Atkins dietanak, ami szinte teljes szenhidrat megvonassal jar. Nagyon jol viselem, jo a kozerzetem, es egyre tobb mosoly jelenik meg az arcomon. Latvanyos a hatas, 1 szammal maris kisebb ruhakat hordok. Amit ezutan a reszletes bevezeto utan szeretnek kerdezni: On szerint mennyire viseli meg a szivet az ilyen drasztikus fogyokura? Tobbszor eszembe jut: nehogy a nagy mosolygasnak szivbetegseg, esetleg szivleallas legyen a vege, mert ennyit nem er. Meg 2-3 hetig szeretnem folytatni. Hagyatkozhatok a haziorvosom velemenyere? Az esetleges problema gondolatat elvethetem az egy honappal ezelotti EKG eredmeny tukreben? Ma ebed utan nagyon furcsan, kotyagosan ereztem magam, megmertem a pulzusomat, ami eleg alacsony volt, alig 60. Ebredes utan viszont a hirtelen lendulettol erzem, hogy mennyire erosen ver, csak ugy duborog, olyankor a pulzusom is tobb, mint 80-90. Ez keszetett vegul, hogy Onhoz forduljak. Nagyon megkoszonom a velemenyet, es esetleges tanacsait kovetni fogom! Szep napot kivanok!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Önmagában a 60/perces pulzus nem aggasztó, a heves szívdobogásnak számos oka lehet, akár stressz, a rendszertelen életmód is. Azonban a túlsúly, a dohányzás és a fogamzásgátló egyáltalán nem jók együtt, fokozzák a szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát, a panaszok tükrében lehet, hogy nem ártana egy kardiológiai vizsgálat. A testsúly-csökkentés dicséretes, azért ha több hét alatt megy le az a 8-10 kiló (pl. heti 1-2 kg), nem hiszem, hogy gond lenne. Az Atkins diétával kapcsolatban egyébként sok ellentmondást írtak le, alacsony szénhidrát mellett sok fehérjét javasol, és ez ugyan kedvezően befolyásolja a testsúlyt, a vérzsírokat, a vérnyomást, de hosszú távú hatások nem egyértelműen kedvezőek (pl. éveken át tartó alacsony CH-tartalmú, de magas állati fehérje-tartalmú étrend bizonyos vizsgálatok alapján növelte a rizikót). Lehet, hogy a későbbiekben érdemesebb lenne valamilyen kiegyensúlyozottabb diétát követni, rendszeresen mozogni, hiszen meg is kellene tartani az optimális súlyt, a diéta abbahagyásával a plusz kilók sokszor visszajönnek.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. szeptember 18., 00:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 17:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: