• DCM-em van, ez öröklődhet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kardiológus DCM-et állapított meg nálam. A kérdésem az lenne, hogy % az esélye, hogy öröklődik, illetve hogyan milyen ágon,előfordulhat-e, hogy a fiam nem örökli, de az ő lánya, azaz az unokám igen ? 2. mennyi ideig lehet ezzel élni ? az eredményeim : Aorta:31mm -es meszes gyökben jól szeparálódó vaskos meszet tartalmazó ao. bill. Bal pitvar. 44mm Jobb kamra:20/30mm Mitr.bill.tükörképmzgást végeznek.Mtr. hátsó vitorla zsugorodott. DD:76 mm DS:59 mm EF:42% FS:21% Septumok követhetők.Bal kamra kiáramlási sebesség. 130cm/s A septum hipocinetikus, alsófal jól mozog, norm. vastagságúak. Harmadfokú mitr. és elsőfokú tricups. insuff doplerezhető. Vélemény : Mellsőfali mozgászavar. Csökkent bal kamra funkció. III. fokú mitr. elsőfokú tricusp. linsuff. dopplerezhető. A látott kép DCM- nek megfelel. Köszönettel: Kovalik Jánosné

        WEBBeteg szakértő válasza a DCM témában

        Kedves kérdező! A DCM (dilatatív cardiomyopathia, ami tágult szívüregekkel jár) csak az esetek kb. 25-30%-ában örökletes, a többi esetben vírusfertőzés, alkoholfogyasztás, autoimmun, anyagcsere-betegségek lehetnek a háttérben, de ilyen végeredményhez vezethet a koszorúér-betegség is. Az eredet tisztázása nélkül nehéz az öröklődésről nyilatkozni (nem írja pl., hogy történt-e szívkatéteres vizsgálat, volt-e magas vérnyomás, infarktus stb.). Genetikai vizsgálat Mo.-n nem túl gyakran történik, ha nincs egyértelmű ok a háttérben (vírus, alkohol, ischaemia), akkor érdemes ultrahanggal szűrni a családtagokat is.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 07., 23:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 11., 22:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: