• Alacsony pulzus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr! Már kb. 1 hónapja jelentkezett egy hirtelen rosszullét miközben utaztam a buszon, hirtelen hányingerem lett, nyomás éreztem a mellkasomnál,szédültem és légszomjam volt. Ez jó darabig eltartott(1 óra)...le kellett szállnom a buszról, hogy jobb legyen. Másnap megmértük a vérnyomásom. a vérnyomás nem volt olyan rossz de a pulzusom 50 körül volt. Elmentem orvoshoz, elküldött egy laborvizsgálatra. az rendben volt csak az Anti-Streptolizin volt kissé magas (400-500 körül). Mielőtt rosszul lettem volna elég stresszes voltam (mármint nem pont előtte...hanem volt egy hosszú időszak amikor nagyon az voltam...de akkor már kb. 2 hete minden rendben volt). Az orvosommal úgy gondoltuk, hogy bizonyára a stressz miatt lehetett(és talán idegi alapú). Ezután pár nappal megint eléggé rosszul lettem, és arra lettem figyelmes, hogy a vérnyomásmérőn többször több mp-ig nem villog a szív a kijelzőn, majd az orvos is megerősítette, hogy úgy tűnik néha kihagy a szívem, így elküldött pajzsmirigy és kardiológiai vizsgálatra (pajzsmirigyesre holnap megyek).mivel elég gyakran rosszul szoktam már lenni.(többnyire délután vagy este fele), ezért megfigyeltem, hogy már csak annyit érzek: nő a nyomás a mellkasomban és attól enyhe légszomjam lesz, vagy legalábbis megváltozik a légzésem (vagy fordítva nem tudom). korábban (pár éve) egyébként napi szinten volt olyan, hogy pár pillanatra belenyílalt hirtelen fájdalom a mellkasomnál, a szívem fele, de panaszt nem okozott, így nem is igazán foglalkoztam vele.a kérdésem az lenne, hogy ez lehet e valami tüdővel kapcsolatos probléma (nem dohányzom egyébként)? csak mert a radiológiai vizsgálat elég sokára lesz sajnos, és elég nehezen viselem, hogy ennyit kell várnom (még úgy 1 hónap) tegnap pl. 36 körül volt a pulzusom amikor eléggé rosszul voltam. (nehogy az legyen, hogy valami más bajom van erre meg jó sokat várok). azt is megfigyeltem, hogy mikor strandon voltam, a termál vízben elég kellemetlenül éreztem magam, míg a hidegebbekben (22-29 fok) sokkal kellemesebb volt (aznap nem is lettem rosszul). szóval a másik kérdésem meg az lenne, hogy mennyire célszerű sportszerű tevékenységeket végeznem (pl. elmennék úszni),vagy ne kockáztassak? egyébként úgy általánosságban nem vagyok valami fitt, mert ülőmunkát végzek és nem sportolok, bár az is igaz, hogy elég sokat szoktam sétálni. üdvözlettel: egy beteg

        Dr. Bene Orsolya válasza a alacsony pulzus témában

        Kedves kérdező! Ha a vérnyomásmérőn nem mindig villog a szív, az lehet amiatt is, hogy a mérő pl. nem érzékeli az ún. extra ütéseket, extraszisztolékat (nem tudom, miylen mérője van), emiatt ír is ki alacsony pulzust, persze lehet, hogy ténylegesen alacsony a szívfrekvencia, ezt EKG-val, Holterrel lehetne megnézni. A magas ASO jelezhet korábban lezajlott Streptococcus-fertőzést is (néha sokáig, akár hónapokig magas marad a titer), de összefüggésben lehet más, Strepto-kiváltotta betegségekkel (pl. reumás láz - ennek lehetnek szívtünetei) is. Kardiológiai vizsgálat mindenképpen indokolt, ha az alacsony pulzushoz szédülés, eszméletvesztés is társul, lehet, hogy érdemes lenne sürgetni a kivizsgálást. A vizsgálatok elkészültéig mindenesetre nem kellene sportolni kezdeni, főleg, ha eddig nem folytatott ilyen tevékenységet.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. szeptember 01., 20:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 15:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: