• Polipfogó háló

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        "3 éves egészséges, arányos testalkatú fiam Angliában erős mellkasi fájdalommal került kórházba. Felmerült az infarktus lehetősége is, így katéterezték is. Az alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatok alapján, szerencsére kizárták az infarktust, enyhe szívizom, illetve , belhártya gyulladás lehetősége maradt a diagnózis. Itthon több kardiológus is átnézte a leleteit, és ezt -az orvosilag furcsa -furcsa elnevezést:poloipfogó háló adta a "betegségnek". Erről annyit mondtak, hogy egy új, megismerésre váró "betegség". Szeretnék erről megtudni mindent, amit lehetséges! Köszönettel

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Valószínűleg a tako-tsubo szindrómáról van szó, más néven megszakadt szív szindrómának, stressz cardiomyopathiának is hívják. Ilyenkor a szívultrahangos képen úgy tűnik, mintha a szív csúcsa nem mozogna, sőt kiboltosulna (az alakja hasonlít a japán polipfogó szerkezetre), ami infarktusos betegekre jellemző - azonban ebben az esetben nem igazolható koszorúér-elzáródás. Nagyon sok esetben extrém stresszt, gyászt követően alakul ki, ezért egyelőre a stresszhormonok szintjének megemelkedésével, a koszorúerek "görcsével" hozzák összefüggésbe. Általában nyom nélkül gyógyul, de egyes vizsgálatok szerint érdemes hosszú távon béta-blokkoló gyógyszert szedni, ami kivédi valamelyest a stresszhormonok hatását, mások a stresszoldásra fektetik a hangsúlyt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 13., 14:13; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 11:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: