• Mitriális prolapsus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő.Tegnap voltam egy kardiológiai kivizsgáláson mert mostanában szívpanaszaim voltak,gyors pulzus.Az EKG jó lett de a szívultrahang kimutatta hogy mitrális prolapsusom van .Úgy van a leleten hogy a mitrális mellső vitorlán kis prolapsus.De ezen kívül semmi bajt nem mutatott az uht.Annyira meglepődtem és persze megijedtem mert én biztosra vettem hogy a pánikbetegségem miatt gyors a pulzusom,hogy kérdezni sem mertem az orvos meg nem mondott erről semmit.Azt szeretném kérdezni hogy én akkor most e miatt a dolog miatt szívbeteg vagyok,és hogy ez a mitrális prolapsus idővel rosszabbodni fog mert nem mondta az orvos hogy mennem kellene kontrollra ezzel a bajjal.És hogy ez miatt sportolhatok továbbra is?Négy évvel ezelőtt voltam már egyszer szívultrahangon akkor nem volt semmi baj.Ez időközben alakulhatott ki?.Tudom hogy erre nincs gyógyszer de valamilyen homeós szerrel vagy táplálkozással segíthetnék e magamon?Tele vagyok kérdéssel és aggodalommal elnézést ha túl sokat kérdezek.Válaszát előre is köszönöm.Judit!

        Dr. Bene Orsolya válasza a Mitriális prolapsus témában

        Kedves Judit! Nincs oka aggodalomra, prolapsus sokaknak van, talán egy kicsit túl is van diagnosztizálva, összességében jóindulatú eltérés. Egy pár év múlva érdemes újra ránézni ultrahanggal (ha csak kicsi a prolapsus, de nincs billentyű-elégtelenség, 2-3 évente elég kontrollálni, panaszok esetén értelemszerűen hamarabb), nagyon ritkán szokott romlani, az is általában akkor fordul elő, ha vaskosabb a billentyű, vagy már eleve visszaenged. Ha nincs billentyű-elégtelenség (mitralis insuff., MI-nek jelölik a leleten), akkor sportolhat nyugodtan tovább, nagyobb insuff.-nál (MI II, vagy nagyobb) kérje ki a vizsgálatot végző kardiológus, sportorvos véleményét, mert nem minden típusú terhelés kedvez a billentyűnek.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 11., 18:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 22:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: