• Systole-diastole különbsége nagy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gyakori a 150/50-60 -es vérnyomásérték Évekia Amlodipint szedtem. A pulzusom 50-60 közötti. Élsportoló voltam és a fizikai terhelést bármeddig birom jelenleg is(uszás, ping-pong,kertben ásás). Aggódom a nagy syst.-diast. különbség miatt. Milyen vizsgálatok elvégzése javasolt. Esetleg ACE gátlóra ( pl.Doxasosin hexal-ra áttérést javasolna?! Köszönöm a válaszát, előre is.

        Dr. Bene Orsolya válasza a vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Idős korban az érfalak merevsége fokozottabb, emiatt is lehet nagyobb a szisztolés-diasztolés nyomáskülönbség, az ún. pulzusnyomás. Okozhat ilyet azonban az aortabillentyű elégtelensége is, érdemes lenne nézni egy szívultrahangot. Az amlodipin sem rossz, megpróbálható az ACE-gátló is (a doxazosin egyébként nem ebbe a csoportba tartozik), esetleg egy kis vízhajtóval, de a gyógyszerváltás előtt jó lenne kizárni a billentyű-betegséget.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 09., 21:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 14:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: