• Szívműtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapámat a következő diagnózissal engedték haza a korházból: A kéthegyű billentyű elégtelensége Magasvérnyomás-betegség(elsődleges) Idült ischaemiás szívbetegség Hyperlipidaemia, k.m.n. Nem insulin depedens cukorbetegség szövődményekkel Szívelégtelenségk.m.n. Pitvari fibrillácio és flutter Koszorúérbe vagy helyére beépített implantátum jelenléte Ínhúrszakadás ,m.n.o. Ahány orvossal beszéltem mindegyikük másként beszélt az édesapám előtt álló lehetőségekről, az állapotáról. Terveznek szívbillentyű-műtétet, de semmi időpontot, se konkrétumot nem mondanak. Tanácstalanok vagyunk, hogy mennyit kell várni, miért, hová forduljunk,ill. addig milyen életmódot folytathat... A szívultrahang eredményei a következők: Aorta ascendens: 29 mm Aortagyök: 25 mm Bal pitvar:36 mm 2D bal pitvar :56X43 mm 2D jobb pitvar: 51X 45 mm Septum végdiastolés ámérő:11 mm Hátsó fal végdiastolés átmérő: 12 mm Bal kamra végdiastolés átmérő :67 mm Bal kamra végsystolés átmérő:48 mm EF: 57% E hullám: 1.73 m/s A hullám:0.66 m/s E/A: 2.62 DTI: 200ms AoVmax:1.44 m/s VTI: 0.300 m Jobb kamrai systolés nyomás: 30 Hgmm +10 Hgmm=40 Hgmm Color Doppler: TI-I. AI-I. MI:IV. Kérem írja meg a véleményét, milyen súlyos édesapám állapota, mit tanácsol? Tisztelettel: H. Cecília

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívműtét témában

        Kedves kérdező! Normálisan a bal pitvarból a bal kamrába kerül a vér, majd amikor a kamra összehúzódik, továbbjut az aortába. Ekkor a bal pitvar és kamra közötti billentyű záródik, így a vér nem juthat vissza a bal pitvarba, csak egy irányba, az aorta felé folyhat. Az Ön édesapja esetében a IV. fokú mitralis insuff. azt jelenti, hogy a billentyű egyáltalán nem zár (az azt tartó-feszítő ínhúr elszakadt, a billentyű ide-oda csapódik), a vér ingázik a bal pitvar és a bal kamra között. Mind a kamra, mind a pitvar tágabb már, a jobb szívfél is tágabb, ezek is súlyos billentyűbetegség mellett szólnak, valószínűleg ez vezetett a ritmuszavarhoz is. A kamrafunkció, a szív összehúzódó-képessége még megtartott, bár ez az MI miatt általában túlbecsült. A billentyűhiba műtéti megoldást tesz szükségessé, amin jó lenne mielőbb túlesni, mivel a kamrafunkció romlásával a későbbi kilátások is romlanak. A műtéti időpontról a döntést a gondozó kardiológus és a szívsebész együtt fogják majd meghozni az édesapja állapotát is figyelembe véve. Addig otthon kímélő életmód, fizikai munka kerülése lenne szerencsés.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 08., 17:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 00:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: