• Szív-, légzőszervi betegség vagy allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Párom látszólag egészséges, és sportos alkat, van viszont egy nyugtalanító tünete. Időnként rosszullét tör rá, jellemzően hajnalban. Légszomja van, mellkasi fájdalom, időnként heves szívdobogást tapasztal, gyenge, szinte fel sem bír állni, szédül, elfehéredik, miközben a nyaka táján forró és duzzadt, azt mondja olyan mintha bedagadna a torka és attól nem kapna levegőt, vagy mintha a tüdejében nyálka képződne és az fojtogatná. Évek óta tartanak ezek a rosszullétek, korábban több kivizsgáláson volt, a legtöbb helyen azt mondták csak pánikbetegség lehet, mert eltérést nem találtak. Legutóbbi két alkalommal nagyon rosszul volt, az ügyeleten nem fogadták pánikbetegségre hivatkozva. A legelső fulladásos tünete egy trópusi darázscsípés után jelentkezett 6-8 éve, nagyon súlyos formában. Lehetnek ezzel összefüggésben a mostani rosszullétek? Vagy pánikbetegség okozna ilyen komoly szomatikus tüneteket? Milyen szakorvoshoz forduljunk? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező! Nem derül ki, milyen vizsgálatok történtek korábban. A panaszok, életkor alapján felmerül szívbetegség is, ezért a pánikbetegség diagnózisa előtt mindenképpen ki kellene ezt zárni - javasolt kardiológiai vizsgálat, ha ez negatív, tüdőgyógyászat, allergológia jön szóba. HA nincs szervi eltérés, valamilyen pszichoterápiás lehetőséget kellene keresni. Nem hinném, hogy a korábbi darázscsípésnek szerepe lenne, esetleg az akkori ijedtség okozott olyan traumát, ami miatt ilyen rosszullétek törnek rá stresszhelyzetben, de ez csak durva feltevés, a szervi okokat mindenképpen ki kellene zárni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 06., 01:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 17:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: