• Diagnosztikai informácíó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor! Én olyan ügyben szeretném tanácsát kérni,hogy kb három hete kaptam egy enyhe strokot és elküldtek szív ultrahangra és tükrözésre azaz:Transoesophagealis echocardiografiára aminek ez let az eredménye: Aorta billentyű tricuspidalis,kóros AI nincs,vegetatio,felrakódás nem látszik.Mitrialis bill.vitorlái vékonyak,vegetatio felrakódás nincs,enyhe MI.Tricuspidalis billentyű vitorlái szabadok,kis TI.Bal fülcse szabad,thrombus nem látszik,norm fülcseflow észlelhető.Pitvari és kamrai sövény ép,shuntáramlást nem észleltem sem levegőkontraszt-adással,sem color-jellel.Üregekben thrombus nincs.Aorta ascendens és ív vetületében kóros nem látható.Ezt írta le a TEE után a kardiológus nekem és mást nem mondott,szeretném tudni miről is van szó.Az uh eredményre a következőz írta ugyan az az orvos:Ao-gyök,anulus mm: 26, aorta győk,sinus valsalva mm:35, Ao-sec: 35, BP: 48, JK: 37, BK: 56-34, Septum: 12, Hátsófal: 11, 4.ü-ből BP: 49, JP: 42, BK.kiár.seb.:1,09m/s IVC: 10mm belégzésre jól szűkül, hasi ao: 16mm, Mész:ao.anulusban kis mészgöbcse,Testméretéhez mérten norm.méretű,jó szisztolés funkciójú bal kamra.Relaxatiós zavar jelei.Szegmentális falmozgászavar nincs.AS,AI nincs.Enyhe MI.Enyhe TI.Jól értékelhető TI keltette spektrum hiányában JK nyomás nem kalkulálható,de JK nem tágabb.IVC szűk,teljesen összehúzódik.Pericardiális folyadék nincs.Vegetatio,thrombus,shunt gyanúja ezek alapján nem merül fel.Azt szeretném tudni mi bajom van és mi a gyógymód rá? Tisztelettel

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívultrahang témában

        Kedves kérdező! Az ultrahangos leletek teljesen rendben vannak. Elég fiatalon kapott stroke-ot, emiatt ki kellett zárni, nincs-e a szívben úgynevezett embóliaforrás - valami olyan kóros eltérés, amiből egy kis darab leszakadva az agyi erekben köthet ki, azokat elzárva. Ilyen lehet vérrög a bal pitvarban pl. ritmuszavar miatt, bakteriális felrakódás, ún. vegetáció a billentyűkön (szívbelhártya-gyulladás kapcsán), lyuk a pitvarok közötti sövényen. Ezek rutin echoval nem mindig látható, apró eltérések, ezért kellett a nyeletéses ultrahang, de ezen is minden rendben volt, a lelet negatív, a stroke okát ezzel (sajnos) nem lehet megfejteni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 14:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: