• Mit jelent a leletem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Nemrégiben voltam kardiológiai és gasztroenterológiai kivizsgáláson állandó mellkasi fájdalmaim miatt. Ez már több éve megvan, hol kevésbé, hol jobban fáj. Viszont az utóbbi fél évben felerősödött. 2003-ban már jártam kardiológián, akkor myocard. scintigraphián anterior hypoperfusiót állapítottak meg. Emellett 1990 óta rheumatoid arthritisben is szenvedek ill. depresszióval a pszihiátrián is jártam már. A GEA rendelésen hiatus hernia ax., és gastritis chr.atroph. min. grad. állapítottak meg. A mostani kard. vizsgálat után az orvos csak annyit mondott , hogy szerinte a panaszokat a mozgásszervi betegségem ill. a depresszió okozza. Ezek a vizsgálati eredmények voltak: EKG: 70/min, s.r., kp. tengelyállás, norm. vez. idők, átmenet V3-4-ben, isoel. ST-k, III-a VF-V3-4-ben lapos poz. T-k, egyebekben repol. norm. Argusys EKG Holter: Sinus ritmus. Norm.napszaki ingadozás, kevés sinus ES. ill. VES. Malignus ritmuszavar-,vez.zavar -,hypodynam epizód nem volt. Páciens jelzés nem volt. Echocardiographia (GE Vivid S5): Ao.gyök 24mm, bill-k 15 mm-re nyílnak BP: 35 mm. JK: 15/25 mm. Vaskosabb mitr.vitorlák tükörkép mozognak. Septum,hátsófal szinkron mozog, 8-8mm. EF: 63 Fs:33%. BK: 25/37 mm. Szívcsúcs felől hátsó mitr. vitorlán prolapsus, mellette II.fokú MI. Kétfázisú mitr. beáramlás. E/A:0,7/1 m/sec. dt:200ms. AI. jelzett. Ao. bill. fölött mért kiáramlási seb. 1,45 m/sec. Jelzett TI., egyebekben norm. jobbszívfél dopplerek. PF. nincs. Falmozgászavar nem látható. Septumok folyamatosak. Vél.: Jó BK.syst.functió. Diastolés functiózavar. M.P.S. Segmentalis falmozgászavar nincs. Aktív serositisre utaló PF.nincs. A korábban is szedett gyógyszereket kell szednem: Concor,Coverex AS, Preductal MR A kérdésem az lenne, hogy mi a vizsgálat(lelet) eredménye? Kell-e esetleg katéterezni? Attól nagyon félek, de jó lenne tudni az igazságot. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A nyugalmi EKG-n, Holteren nincs jelentősebb eltérés. Az ultrahangos lelet többé-kevésbé rendben van - azért nem teljesen, mert látható rajta egy billentyűhiba (mitralis prolapsus, az egyik billentyű kissé lazább), ami közepes billentyű-elégtelenséggel jár (4-fokú skálán másodfokú). Ez is hozzájárulhat a mellkasi panaszokhoz a mozgásszervi okok mellett, de beavatkozást egyelőre nem igényel. Koszorúér-betegségre utaló falmozgászavar nem látható, a kamrafunkció is jó, ez alapján nem kell katéterezni, de ez nyugalmi vizsgálat, indokolt esetben terheléses teszt (kerékpár, esetleg ismételt, terheléses izotópos vizsgálat) is szóba jön.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. augusztus 01., 16:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 23:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: