• Szívritmuszavar??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot Doktor Úr/Nő! 16 éves lány vagyok, 2007ben voltam a gyermek osztályra felvéve mert zsibbadt a bal karom és magas volt a vérnyomásom. Akkor 3 nap után haza engedtek, sem gyógyszert sem mást nem kaptam, csak azt mondták hogy folyamatosan ellenőrizni kell a vérnyomásomat (ami azóta is ugyan olyan magas általában 137/80 P.:110) és több mint 1 hónapja vannak problémáim ismét. Érzem a szívdobogásom, gyakran olyan érzésem van a mellkasomon mintha nyomnák és van olyan nap amikor úgy érzem mintha kihagyna a szívem aztán ver 2 erőset. Ilyenkor elsötétül előttem minden, szorít a mellkasom és nehéz levegőt vennem. Ezek a rosszul létek kb 2-3 percig tartanak. Az érdekelne, hogy ez majd elmúlik magától idővel vagy be kellene mennem 1 kivizsgálásra, és hogy mi lehet ennek az oka, vagy mi a probléma?? Válaszát előre is köszönöm!!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves fiatal lány! Nem biztos, hogy szervi eltérés áll a mellkasi panaszok hátterében, de ezt kivizsgálás nélkül nehéz megmondani (nem írja, 3 éve milyen vizsgálatok történtek, volt-e szívultrahang). A normális vérnyomást ebben az életkorban a kor, a nem és a testmagasság alapján, ún. percentilisekkel határozzák meg (a felnőtteknél használatos fix 140/90HGmm-es határ helyett), eszerint magasnak tűnik a vérnyomás, emiatt már korábban vissza kellett volna menni kontrollra. Mind a mellkasi fájdalom, mind a vérnyomás miatt javasolt gyermekkardiológia vizsgálatra menni. Remélhetőleg a mellkasi panaszokat, kihagyásokat csak stressz, pánik okozza, de a vérnyomást meg kellene próbálni rendezni (először életmódváltással, több sporttal, megfelelő étrenddel, ha nincs a háttérben egyéb kiváltó betegség).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 30., 21:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 22:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: