• Szív műtétről

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesapám 73 éves. Kiderült, hogy szívbillentyűje elmeszesedett, műteni kell. Most azon kell gondolkoznunk, hogy milyen billentyűt válasszon (biológiait, vagy műbillentyűt) Sajnos a hirtelen ért hír miatt most sok kérdésre szeretnénk megfelelő választ és kapkodva keresgélünk. Ehhez kérnénk segítségüket. Köszönettel.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbillentyű csere témában

        Kedves kérdező! Mindkét billentyűnek vannak előnyei, hátrányai. A biológiai műbillentyű rövidebb élettartamú (ugyanúgy degenerálódik, mint a saját), emiatt inkább csak 70 éves kor felett ajánlják, viszont nincs szükség mellette hosszú távú vérhígító kezelésre. A mechanikus műbillentyűn ellenben könnyen képződhetne vérrög, emiatt élethosszig vérhígítót kell szedni, annak minden hátrányával - rendszeres vérvételekre kell járni, alacsony dózis esetén fennáll a vérrögképződés, a műbillentyű nem megfelelő működésének kockázata, túl sok vérhígító szedésekor a vérzéses szövődmények kockázata nő, de megfelelő odafigyeléssel ezek azért többnyire kivédhetők (léteznek már újabb, egyszerűbben adagolható szerek, de ezeket még csak ortopédiai műtétek utáni mélyvénás trombózis megelőzésére használják, a szívbetegekre is kiterjesztett törzskönyvezés folyamatban van). Elképzelhető, hogy édesapja korára való tekintettel jobb választás a biológiai billentyű, de a kezelőorvos ill. a szívsebész a pontos állapot, szívultrahangos lelet ismeretében segít majd a döntésben.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 29., 14:50; Megválaszolva: 2011. július 31., 23:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó