• Szív

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        ÜDVÖZLÖM!KISFIAM MOSTMÁR 2 ÉS FÉL ÉVES ÉS VELE KAPCSOLATBAN LENNE KÉRDÉSEM.AMIKOR TERHES VOLTAM VELE SEMMIT NEM MUTATOTT AZ ULTRAHANG SEMMI PROBLÉMA AZT MONDTA A FÖORVOS.AMIKOR MEGSZÜLETETT SEM MONDTAK SEMMIT A KORHÁZBAN.4 HÓNAPOS KORÁBAN PEDIG A HÁZIORVOSUNK VETTE ÉSZRE HOGY VALAMI NEM STIMMEL.A SZIVÉN TALÁLTAK EGY JUKAT./A SZIV LEG ALJÁN A PITVAROK NEM NÖTTEK ÖSSZE /AZTHISZEM .A PONTOS KIFEJEZÉSEKET MOST NEMTUDOM.TÖBB KÉRDÉSEM IS LENNE:NEKEM AZT MONDTÁK HOGY EZT ÉSZRE KELLETT VOLNA VENNI A NÖGYÓGYÁSZNAK AZ ULTRAHANGOKON.IGAZ EZ??AKÁR BE IS PERELHETNÉM?MERT FÉLÉVENTE ELLENÖRZÉSRE KELL JÁRNI A PICIVEL.A SZIVSZAKORVOS AZT MONDTA SEMMI HÁTUL ÜTŐJE NEM LEHET A PICINEK AZ ÉLETÉBEN NEM FOGJA GÁTOLNI ÉS TALÁN MEG SEM KELL MŰTENI.TÉNLEG NEM LEHET SEMMI PROBLÉMÁJA FELNŐTT KORÁBAN?MÉG KÉT KÉRDÉS:HA NAGYON SIR VOLT MÁR RÁ PÉLDA HOGY NEM VETT LEVEGÖT ÉS ELÁJULT.EZ NEM OKOZHAT SEMMIFÉLE PROBLÉMÁT VAGY A SZIVÉBEN VAGY AZ MIATT LEHET??ELÖRE IS NAGYON ÖSZÖNÖM.KONDORNÉ

        Dr. Bene Orsolya válasza a pitvari szeptumdefektus témában

        Kedves kérdező! Ha jól értem, a pitvarok közötti sövényen van a lyuk, ezt ASD-nek hívják. Ezt születés előtt, méhen belüli ultrahanggal nagyon nehéz felismerni, főleg, ha a lyuk pici (a normál magzati keringés részeként is van egy lyuk a pitvarokon, ez is nehezítheti a diagnózist), és nincs más rendellenesség. Az ASD-s betegeknek nagyon jó kilátásaik vannak. Bár már spontán záródásra 2,5 éves kor felett nem nagyon lehet számítani, de ha kicsi az eltérés, lehet, hogy nem kell bántani, és az életmódban sem kell korlátozásokat bevezetni. Nagyobb eltérés esetén pedig elképzelhető, hogy nagy műtét nélkül, katéteres úton is megoldható a zárás. Természetes, hogy aggódik a pici miatt, de ez alapvetően jóindulatú eltérés, többet a gondozó orvos tud majd mondani a ultrahang függvényében.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 23., 18:45; Megválaszolva: 2011. július 25., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: