• Mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        "Balra min. nagyobb sziven halk tompa szívhangok. Ao II! Zörej, ES nem hallható.Cardiopulm. comp., tensioja jelenleh is magas." és "Mozgásszevi funkció károsodásának mértéke somatisatio és konverziós mechanizmusok miatt nehezített"

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbillentyű probléma témában

        Kedves kérdező! A vizsgálat alapján kopogtatással kissé nagyobbnak tűnt a szív (ennél már vannak pontosabb képalkotó eljárások, önmagában ettől nem kell megijedni), a halk szívhangokat okozhatja a kissé nagyobb mellkas, vastagabb zsírszövet, esetleg dohányzás miatt "kitágult" tüdő. Az AoII! azt jelenti, hogy az egyik szívhang ékeltebb, hangosabban záródik az aortabillentyű, ennek általában magas vérnyomás az oka (ahogy írják is, hogy a vizsgálat során is magasabb a vérnyomás). Nem hallható zörej, ami billentyűbetegség gyanúját vetné fel. A cardiopulm. comp. azt jelenti, hogy légzési, keringési elégtelenségnek nincs jele. A somatisatio, conversio azt jelenti, hogy lelki, pszichés tényezők is felmerülnek a panaszok hátterében.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 20., 14:07; Megválaszolva: 2011. július 21., 23:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: