• Szíritmuszavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        65 éves korom óta szivrirmus szabályzó tablattát szedek(300 mg-os ritmonorm).Még is előfordul, hogy előjönnek főleg éjszakánként, mostmár egyre sűrübben ritmus zavarok. Ilyenkror seduxen tabl. veszek be legtöbb esetben el is múlik, de sokszor szorító érzés jön a balvállamgödrébe és általába a bal kezem ujjaiba.Voltam mindenféle vizsgálaton a szakrendelésen, de nem találtak semmit.A vérnyomásom ingadozó a kol.szintem 0,04 tizeddel magasabb. Ugyekszem betartani a diétát, mivel véralv. gátlót is szedek, ezzel rendszeresen járok vérvizsgálatra.Sokszor el is zsibbad a JOBB kezem, nem tudom ez összeköthető-e a ritmus zavarral? Válaszukat előre köszönettel veszem.Tisztelettel:Kiss Zsuzsa

        Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Valószínűleg pitvarfibrillációs epizódokat észlel (gondolom emiatt kell szedni a rytmonormot és a vérhígítót), erről 24 órás EKG (Holter) segítségével lehetne meggyőződni. Ezzel különösebb teendő nincs, a lényeg, hogy az INR megfelelő tartományban legyen, ill. a pulzuscsökkentés legyen megfelelő, akkor is, ha ez a ritmuszavar netán állandósulna. A bal vállba, karba sugárzó fájdalom esetleg társulhat a ritmuszavarhoz, túl gyors pulzushoz is, de jelezheti koszorúér-betegség meglétét is (és akár ez is provokálhatja magát a ritmuszavart), emiatt viszont javasolt kardiológiai szakrendelést felkeresni (nem írja, milyen vizsgálatok történtek). A jobb kéz zsibbadását valószínűleg inkább mozgásszervi, neurológiai ok magyarázza.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 20., 09:03; Megválaszolva: 2011. július 21., 23:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: