• Hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Nő! 25 éves nő vagyok.Eléggé összetett problémával fordulok Önhöz. 3 évvel ezelőtt mentem el kardiológushoz azzal a problémával, hogy időnként erős szívdobogás érzésem van, lépcsőzéskor, mozgáskor erősödik. Nem találtak semmi olyan eltérést, ami kezelést igényelt volna. Mostanra viszont olyannyira felerősödött, hogy megnehezíti a mindennapjaimat. Ha pár lépcsőfokot megteszek, vagy este lefekszem szintúgy jelentkezik, tehát nyugalmi állapotban is. Elmentem kardiologushoz, holtert kaptam, ekg-t is néztek is kiderült, napközben synus tachycardiám, míg éjjel bradycardiám van. Holter mért 181-es pulzust, de volt 45 is. Kaptam rá Concor 2.5-et, de abba kellett hagynom, mert még inkább levitte az eleve alacsony vérnyomásom,Panangin szintén nem vált be. Jelenleg Frontin 0.25.ből kell szednem esténként felet. Sajnos az állapotom semmit nem javult. Vérképem, tsh-m rendben. Pajzsmirigyemben van göb, de kezelést nem igényel. Esténként sokszor érzem rosszul magam, kalimpál a szívem, izzadok és 80/40 a vérnyomásom 60 körüli pulzussal.Napközben a legmagasabb vérnyomás 110/60 körüli pulzus is 90, 95-ig megy fel. 1 évvel ezelőtt hematológián is voltam, mivel fájdalmas nyirokcsomóim voltak. Nem találtak semmit. Ez azóta is fennáll, hol elmúlik, hol előjön. Télen visszatérő lázas torokgyulladásom volt, gégészeten szintén nem találtak semmit. Hogyan tovább? Mit tegyek, hogy megoldódjon a problémám? Kihez forduljak? Mi állhat a háttérben? Válaszát várom! Köszönettel: Egy kétségbeesett lány

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Nem teljesen egyértelműek a panaszok, az esti heves szívverés 60-as pulzus mellett pl. nem teljesen fér bele a képbe. Létezik egy ún. indokolatlan sinustachycardia nevű eltérés, amikor másodlagos eltérések (vérszegénység, fertőzés, pajzsmirigy-eltérés) nélkül is magas a pulzusszám, bár általában inkább 100/perc feletti, kis terhelésre hirtelen megugrik a frekvencia, éjjel azonban normál értékre csökken. Elképzelhető, hogy ez áll a háttérben (ennek pontos oka még nem ismert, a vegetatív idegrendszer egyensúlyának zavaráról lehet szó), a kezelés enyhébb esetekben sport, béta-blokkoló (mint a Concor), makacsabb, panaszos esetben esetleg abláció (bár a siker/kockázat arány nem túl kedvező). Esetleg ivabradin próbálható meg még. Ha valóban nincs semmilyen eltérés, gyulladás, góc a háttérben, nincs szívbetegség, tüdőbetegség, akkor ez merül még fel, bár nem igazi ritmuszavar, de esetleg aritmia szakrendelés felkeresése megfontolandó. Nem lehet elvetni a pszichés okokat sem, lehet, hogy érdemes lenne ennek is a végére járni a Xanax/Frontin szedése helyett.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 19., 22:44; Megválaszolva: 2011. július 25., 09:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: